Lelia Munteanu | Minunea din noaptea de Ajun

Bibi le-a mulţumit soldaţilor pentru bravura lor în lupta cu Covid-19.

1258 afișări
Imaginea articolului Lelia Munteanu | Minunea din noaptea de Ajun

Minunea din noaptea de Ajun

Bibi le-a mulţumit soldaţilor pentru bravura lor în lupta cu Covid-19.

Azi-noapte s-a petrecut minunea: ultrareligioaşii din Bnei Brak (carantinaţi total) au întins în stradă o masă de Pesah pentru militarii care îi păzesc şi cu care zilele trecute se cam îmbrânciseră.

E prima oară în istoria de peste şapte decenii a statului Israel când comunitatea de hasidimi înţelege şi respectă rostul Armatei (de care doar tinerii lor sunt scutiţi). Faptul că, zi de zi, în orăşelul infectat de coronavirus soldaţii au intrat cu ajutoare în casele strâmte, pline de copii, ale localnicilor se vede că i-a impresionat pe cei din urmă. Neşansa lor, în absenţa mijloacelor de informare (nu televizor, nu internet, nu presă), au fost propriii liderii. Iar unul dintre ei e chiar ministrul Sănătăţii, care i-a încurajat să nu se izoleze până în ultima clipă, să nu închidă şcolile religioase decât în ceasul al doisprezecelea, să nu zăvorască sinagogile (într-una dintre ele, Yakoov Litzman s-a şi pricopsit cu Covid-19) până când epidemia a rupt porţile.

Ronni Gamzu, managerul spitalului Ichilov din Tel Aviv (de unde a pornit iniţiativa „Nimeni nu moare singur” – pacienţilor în fază terminală să li se permită să fie asistaţi de rude) a decis să trimită personal medical în Statele Unite (în New York, zis şi Jew York, se află cea mai mare comunitate iudaică din diaspora Israelului).

Şeful Statului Major cere conducerii politice a ţării să-şi asume răspunderea pentru gestionarea crizei Corona. Aluzie străvezie la starea de urgenţă pe care Netanyahu amănă s-o declare, pentru a nu pierde puterea în favoarea ministrului Apărării, ultranaţionalistul Naftali Bennett.   

Regele Bibi îşi savurează victoria (ultimele sondaje cotează partidul său, Likud, cu 42 de mandate). L-a îngenuncheat pe Benny Gantz, a destrămat alianţa Kahol Lavan, temporizează formarea guvernului de uniune naţională (care se preconizează a avea de două ori mai multe ministere decât cel încă în funcţie). Marele Învingător mai are de cucerit Justiţia, ca să-şi mai poată amâna şi apoi anula procesul.

Conform obiceiului, Bibi Talent a ieşit la urat pe Facebook, sub titlul „Are cineva un încărcător?”. Ţine în mână azima (matza), pâinea nedospită (al cărei simbol Hagada de Pesah îl explică aşa: pentru că aluatul părinţilor noştri n-a apucat să crească atunci când Regele Regilor  li S-a arătat şi i-a eliberat” şi face una dintre glumiţele lui: „Asta era, de fapt, tableta străbunilor, nu?”.   

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici