VIDEO | Liviu Mihaiu: To be or not to be…de stânga sau de dreapta

  • Stânga are în centrul preocupărilor sale apărarea drepturilor omului simplu, justiţia socială, egalitatea (nu numai de şanse, ci şi în drepturi), nediscriminarea oamenilor după rasă, naţionalitate sau sex, libertatea de expresie. Ea este expresia politică a altruismului, a iubirii omului de aproapele său.
  • Dreapta cuprinde multe curente ideologice diferite ale căror separare poate fi fără echivoc, având ca o prioritate apărarea ţării (naţionalism, patriotism) sau care caută, în primul rând, menţinerea ordinii sociale (tradiţionalism, conservatorism).
  • În care dintre doctrinele astea două vă regăsiţi!? Eu, în amândouă…Şi voi, la fel. Sunt sigur. Şi-atunci: la ce ne mai trebuie stânga sau dreapta? Nu avem două mâini şi două picioare la un singur corp!? Vă jur: cele două folosesc doar ca să ne dezbine. Nu se vede cu ochiul liber!?
1819 afișări

Vă propun un exerciţiu pă persoană ideologică. Să vedeţi în care din ele vă regăsiţi…

Stânga are în centrul preocupărilor sale apărarea drepturilor omului simplu, justiţia socială, egalitatea (nu numai de şanse, ci şi în drepturi), nediscriminarea oamenilor după rasă, naţionalitate sau sex, libertatea de expresie. Ea este expresia politică a altruismului, a iubirii omului de aproapele său. A fi de stânga înseamnă opoziţie faţa de concepţia dreptei de făurire a unei societăţi în care economicul să fie independent de politic. Care, să fim serisoşi, nu este independent de politic, nici la stânga, nici la dreapta. Pentru că stânga se opune capitalismului sălbatic.

Dreapta cuprinde multe curente ideologice diferite ale căror separare poate fi fără echivoc, având ca o prioritate apărarea ţării (naţionalism, patriotism) sau care caută, în primul rând, menţinerea ordinii sociale (tradiţionalism, conservatorism). În opoziţie cu stânga politică, sectorul cel mai liberal subliniază un model de piaţă liberă mai presus de intervenţia guvernului şi urmăreşte să promoveze valorile şi drepturile individuale faţă de poziţii colectiviste sau etatiste.

Deci. În care dintre doctrinele astea două vă regăsiţi!? Eu, în amândouă…Şi voi, la fel. Sunt sigur. Şi-atunci: la ce ne mai trebuie stânga sau dreapta? Nu avem două mâini şi două picioare la un singur corp!? Vă jur: cele două folosesc doar ca să ne dezbine. Nu se vede cu ochiul liber!? 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici