O carte pe zi: „Groapa Marianelor” de Jasmin Schreiber

„Mi-a trecut prin minte ce noroc am avut să te am în viaţa mea. (…) Eram soră şi frate şi asta este ceva cu totul special. Tu ai plecat, dar m-ai lăsat în această lume ca pe o copie, tu fiind originalul. (…) Sunt locţiitoarea ta şi trebuie să mă ocup de ceea ce ai fi făcut tu”.

185 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Groapa Marianelor” de Jasmin Schreiber

O carte pe zi: „Groapa Marianelor” de Jasmin Schreiber

Groapa Marianelor este cel mai adânc punct de pe suprafaţa Pământului, în Oceanul Pacific, 11.022 metri adâncime. Aceasta a avut în trecut 10.911 metri. Acolo e convinsă Paula, eroina romanului pe care îl semnalăm astăzi că a aruncat-o tristeţea şi depresia de după moartea fratelui ei mult mai mic, îndrăgostit de mare şi de peşti. O poveste copleşitoare, cu multă încărcătură emoţională. „Un roman despre moarte, dar mai ales despre a rămâne în viaţă” (Anja Rützel).

Autoarea cărţii este nemţoaica Jasmin Schreiber, „scriitoarea momentului” (născută în 1988, biolog, a debutat cu această carte în 2020).

„Paula – scriu editorii - nu are nevoie de prea multe ca să trăiască: de un apartament modest, câţiva bani de mâncare şi de frăţiorul ei Tim, pe care îl iubeşte mai mult decât orice pe lume. Însă un accident teribil o aruncă intr-o depresie profundă. După un timp, întâlnirea cu Helmut, un bătrân ciudat, îi reînvie dorinţa de a trăi. Călătoria lor aventuroasă reprezintă pentru fiecare dintre ei o reîntoarcere la sine. O poveste copleşitoare, cu multa încărcătură emoţională, dar care uneori te face să zâmbeşti. O carte uşor de citit, în care mitul Groapei Marianelor pare să fie distrus de un personaj care este capabil să se salveze din problemele vieţii”.

„Eu cred că în cazul oamenilor care nu vor să trăiască este altceva. A nu vrea să trăieşti înseamnă să nu vrei să fii aici, pentru că este insuportabil. (…) Paula, sunteţi sigură, dar foarte sigură că vreţi să muriţi sau pur şi simplu să nu trăiţi?”. Întrebarea aceasta i-o adresează la un moment dat Helmut, un octogenar ros de cancer pulmonar, pe care Paula îl întâlneşte în cimitir, noaptea (când se dusese să se reculeagă la mormântului fratelui, departe de ochii lumii), când bătrânul fura urna cu cenuşa soţiei, pentru a-şi ţine promisiunea de a o mai duce o ultimă oară la munte. Pleacă împreună în aceasă aventură, traversând Germania, până la casa părintească dintr-un cătun montan austriac, unde bătrânul moare. Un fel de „călătorie la capătul morţii”.

Empatie, dialoguri memorabile, emoţie.

Jasmin Schreiber – Groapa Marianelor. Traducere din limba germană de Cornel Stoenescu. Editura RAO. 198 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici