PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Cristian Ghinea îşi pregăteşte artileria pentru tunurile din PNRR: banii de ”consultanţă”. Pentru el, politica n-a fost decît cheia pentru fondurile europene

8073 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea: Cristian Ghinea îşi pregăteşte artileria pentru tunurile din PNRR: banii de ”consultanţă”. Pentru el, politica n-a fost decît cheia pentru fondurile europene
O sumă estimată la 2 miliarde de euro din PNRR sînt bani care se vor duce numai pe hîrtii (”consultanţă”, ”asistenţă tehnică de proiect” ş.a.m.d.). deci, pe hîrtii atît de dragi celor de la Bruxelles. Unde vor ajunge ei? Păi, la mulţi dintre cei care ştiu să le facă deja, pentru că sînt cei care au ”năşit” PNRR-ul României şi îi cunosc foarte bine toate chichiţele. În frunte cu, aţi ghicit, Cristian Ghinea, ministrul ”fondurilor zero” obţinute din bani europeni din guvernul Cioloş, dar care şi-a pregătit cu minuţiozitate retragerea: a plecat din toate funcţiile de partid, pentru că, aţi ghicit iar, şi-a ”reactivat” o firmă de ”consultanţă” pe fonduri europene, înfiinţată încă din 2005. Şi, ca să acopere plaja, la aceeaşi adresă cu a firmei, a înregistrat la Registrul Persoanelor Juridice de la grefa Judecătoriei Sectorului 1 şi un ONG.

”Consultanţa”: un fel de consultaţie pe care trebuie să o plăteşti, ca să primeşti

Şi firma, şi ONG-ul sînt pe numele său – la firmă ca unic acţionar, la ONG, înfiinţat în primele zile ale lunii decembrie, ca unic fondator. Între cele două acţiuni, a anunţat că pleacă din toate funcţiile de partid deţinute în USR. Ce nevoie mai are de partid? În ceea ce va face el, de-acum încolo, nu-i nevoie de vizibilitate, dimpotrivă. ONG-ul se numeşte ”O ţară ca Afară”, iar SRL-ul ”SC Thinking Ahead Research and Consultancy SRL”.  Adică, ”Cercetare şi consultanţă mai înainte gîndite” – cum ar veni, exact ceea ce Cristian Ghinea a făcut.
 
Dacă la atras fonduri europene în ţară Cristian Ghinea a fost în guvernul Cioloş ”ministrul zero”, nu la fel s-a întîmplat cu banii pentru ”consultanţă”. Ghinea era deja expert în materie, dar de atragerea de fonduri n-avea, în schimb, habar. Prin ONG-ul lui, CRPE, acronimul pentru ”Centrul Român de Politici Europene”, care se ocupa cu ”afirmarea unui rol mai pregnant al României în Europa şi promovarea cetăţeniei europene prin furnizarea de expertiză de politici publice”, a ”consultat” o mulţime de fonduri, pe care le-a împărţit acoliţilor lui. Acum CRPE e în adormire. Atribuţiile sale vor fi preluate, însă, în viitorul apropiat, de ONG-ul ”O ţară ca Afară” – care e exclusiv marca Ghinea. La CRPE, se adunaseră prea mulţi la ”ciolan”. 
 
Ghinea primise la această fundaţie a sa bani prin granturi de la Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundaţia Soros România, Open Society Institute (tot Soros), Raiffeisen Bank şi ambasadele Marii Britanii, Finlandei şi Olandei în România şi Republica Moldova. Şi-a deschis şi o filială în Moldova. În echipa CRPE-ului figura, ca sociolog, Oana Ganea, pe care Ghinea a scos-o de la administrarea firmei sale de consultanţă.    
 
Firma THINKING AHEAD RESEARCH AND CONSULTANCY S.R.L., CUI 17141845, a fost înfiinţată la data de 21 ianuarie 2005 şi are ca obiect principal de activitate codul CAEN 7022, adică ”activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. THINKING AHEAD RESEARCH AND CONSULTANCY S.R.L. este una dintre cele 12342 de firme cu acest cod CAEN din Bucureşti. Dar singura care, cu siguranţă, va fi abonată la ”grosul” consultanţelor pentru banii din PNRR. De ce? În primele zile ale lunii decembrie, Oana Maria Ganea, ”partenera” sa de viaţă, a fost înlocuită din calitatea de administrator cu Cristian Ghinea însuşi, ”patronul” preluînd acest mandat pentru o perioadă de 49 de ani, potrivit Registrului Comerţului. Ce om optimist! 
 
În aceste afaceri ale sale, Ghinea aplică o reţetă veche. O reţetă pe care am aflat-o, stupefiat, din gura lui Viorel Hrebenciuc, într-un moment de mare sinceritate a acestuia. Se întîmpla la un cocktail la Preşedinţia României, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în 1999. Mă aflam lîngă Dorin Marian, consilier prezidenţial pe probleme de apărare şi securitate naţională, cînd de noi s-a apropiat domnul Hrebenciuc, cu un pahar în mînă. După schimbul de amabilităţi de rigoare, Hrebenciuc a rostit o propoziţie care mi-a rămas adînc întipărită în minte: ”Domnu’ Marian, voi, ţărăniştii, sînteţi atît de fraieri, încît nici să furaţi nu ştiţi (era în contextul unui flagrant de mită cu un peneţist – n.n.). Noi am făcut legi, în baza cărora să putem fura!” 
 
Nu ştiu de ce episodul ăsta mi-a venit în minte cînd am auzit despre demisia lui Cristian Ghinea din funcţiile de partid: acum ele îl încurcă; nu că-i răpesc din timp, dar nu mai are nevoie să fie în prim-plan. Aş spune că, dimpotrivă. Partidul a fost bun, cîtă vreme a funcţionat ca ”braţ de acoperire” în misiunea sa: aceea de a sifona cît mai mulţi din banii PNRR-ului, în direcţii de unde nu-i mai vede şi nu-i mai scoate nimeni. Cu acte în regulă, chiar dacă nu se vor regăsi în nicio acţiune concretă, nici de ”redresare” şi nici de ”rezilienţă”, pentru că ”direcţiile” au fost prestabilite – chiar de el. 
 
Între timp, Ghinea a mutat ”braţul de acoperire” de la USR, la Bruxelles: şi-a anunţat colegii din partid chiar pe 22 decembrie că se bagă în afaceri, incompatibile cu statutul partidului, adică în două ”proiecte” cu europarlamentarii Vlad Botoş şi Dragoş Pîslaru, cu fonduri din bugetul Parlamentului European: va ”monitoriza” PNRR. Cum, o spune cu nonşalanţă singur: ”vom acorda consultanţă administraţiilor locale: «asistenţă pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri»”, prin ”publicaţii şi activităţi de asistenţă pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”. 
 
Ghinea va avea clienţi cu duiumul: primarii USR, în primul rînd. Primarii liberali, în al doilea rînd, prin familia Ciucu, Ciprian şi Cristina, bunii săi prieteni, şi prin Dragoş-Cristian Dinu fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, al fostului ministru Ghinea, cu care a lucrat la PNRR, toţi acţionari la HF Advising SRL – o altă firmă de consultanţă, de unde Cristian Ghinea a încasat salarii, din bani europeni pentru ”consultanţă”. Ani de zile, s-au jucat de-a asociaţii şi angajaţii, în acelaşi grup. Pe lîngă familia Ciucu, Dragoş Dinu a fost şi el angajatul şi patronul lui Ghinea: în funcţia de coordonator al ”sectorului public” şi membru în Comitetul director al CRPE (”Centrul Român de Politici Europene”, fundaţia acum ”în adormire” a lui Ghinea), Dinu a  fost angajatul acestuia, iar ca acţionar cu 25% (6 părţi sociale, în HF Advertising SRL, pentru care a depus un aport financiar de 60 de ”ron” la înfiinţarea firmei) a fost totodată şi patronul lui; apoi, i-a devenit şi subaltern, ca secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene. Ani de zile, şi Ciucu a fost ”salariatul” lui Ghinea, la CRPE. Despre această schemă, vizibilă în grafica de deschidere a acestui articol, aş putea să vă povestesc mult şi bine – în calitate de co-fondator al Grupului de Investigaţii Politice, alături de colegul meu de la Cotroceni, Mugur Ciuvică, am ”investigat-o” încă din 2016, în amănunt. Atunci, nu prea ştiam cu ce se mănîncă, acum, în ”poza de ansamblu” se încadrează perfect.
 
Dar duetul Ciucu-Ghinea aparţine mai mult de trecut. Ciucu a rămas un prieten vechi şi va fi un sprijin de nădejde, o uşă deschisă la liberali. Acum e în vogă duetul Cristian Ghinea – Dragoş Pîslaru. Despre Pîslaru s-a scris în presă că a fost abonat la ”consultanţă” pe bani (grei) europeni, pe tot parcursul guvernării ”ciumei roşii” (inclusiv de la Consiliul Judeţean Teleorman, cînd acesta era condus de Liviu Dragnea) că e cel care se ocupă de tot ce înseamnă ”consultanţă PNRR”. Dragoş Pîslaru a fost (pînă să ajungă în Parlamentul European şi să-şi cesioneze acţiunile la firmă) acţionar la GEA Strategy & Consulting SA, beneficiara acestei sumedenii de consultanţe pe bani europeni, cu primării şi consilii judeţene pesediste. Firma a fost înfiinţată în decembrie 2006 de Daniel Dăianu, Florin Vasile Cîţu (fostul premier al României), Liviu Voinea (de la Banca Naţională a României) şi Dragoş Pîslaru. 
 
Pe terenul ”consultanţei”, politica n-are culoare, nu-i ”nici mumă” şi ”nici ciumă”. O întrebare legitimă se pune, totuşi: cum de-au ajuns aici, aceşti ”băieţi deştepţi” din ”consultanţă”, faţă de care ”băieţii deştepţi” din energie par nişte fraieri, aflaţi veşnic cu sabia DNA-ului deasupra capului? Cum a rodit birocraţia Bruxelles-ului la Bucureşti, într-o atare măsură? E o poveste cu un început îndepărtat, al cărei sfîrşit nu se poate întrezări. Pentru că, aşa cum spunea Hrebe, ei au făcut regulile. Nişte reguli în care îngroparea fondurilor de la redresare şi rezilienţă într-un torent de hîrtii inutile, se numeşte ”consultanţă” şi e anume prevăzută şi solicitată, de UE. Ce se dezvoltă în România e o caracatiţă mai mică, născută din cea mare, a birocraţiei de la Bruxelles. Pe care aceşti ”băieţi deştepţi” o cunosc iarăşi foarte bine. În luna iulie a anului trecut, în calitatea sa de membru al grupului Renew Europe, Dragoş Pîslaru a fost coraportor al Parlamentului European pe Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, adică pentru  560 de miliarde de euro din Planul de Relansare, de 750 de miliarde de euro, bani pe care Uniunea Europeană îi pune la dispoziţie statelor membre, pentru a face reforme şi investiţii. Pe bază de ”consultanţă”, bineînţeles. 

Cum te faci ”băiat deştept” peste noapte: baţi la uşa ”serviciilor”

Cum de au ajuns alde Ghinea, Ciucu, Cîţu&comp. unde au ajuns? Oameni pentru care politica e de dragul puterii, pînă cînd puterea e convertită în bani? Au învăţat bine la şcoală? Un răspuns l-a dat, mai demult, Alina Mungiu-Pippidi, care le-a fost profesoară primilor doi. 
 
Pe 24 iulie anul trecut, doamna  Mungiu-Pippidi, iniţiatoarea şi ”sufletul” acţiunii ”România curată” (din care am făcut şi eu parte, activ, la începuturi) dezvăluia la un post de televiziune: ”Sînt o categorie cu totul specială, Ciprian Ciucu şi Cristian Ghinea au fost amîndoi studenţi şi am văzut de la 20 de ani cum Ciprian, deşi era cu noi la SNSPA (şi noi nu eram în tabăra care era prietenă cu Cotroceniu’ atunci) a mers să lucreze la Cotroceni, de student. Cristi Ghinea a luat locul Elenei Ştefoi la Dilema, Elena plecase ca ambasador în diplomaţie, dar plecase că era Andrei Pleşu ministru. În cîteva luni, Elena s-a întors înapoi, ea fondase revista. Mă credeţi că Elena n-a mai putut intra înapoi? Micul şi obscurul Cristian Ghinea, care avea 21 de ani şi a cărui limbă română era în curs de perfecţionare… Deci ăştia erau oameni care erau foarte puternici, care aveau un spate extraordinar, la vîrsta de 20-21 de ani. Trebuie înţeles un pic că unii oameni au spate, unii oameni nu au spate...” Ce înseamnă însă acest ”spate” am presupus toţi, dar ea n-a avut vreme să detalieze. Ştia ce spune, însă, şi multe se aflau pe site-ul ”România Curată”, pe care îl coordonează. 
 
Pe site-ul ”România Curată”, coordonat de Alina Mungiu, Ramona Andreescu a scris un serial despre ”Băieţii deştepţi ai Guvernului Cioloş”. Episodul trei, din 10 octombrie 2016 s-a intitulat ”Azi, Cristian Ghinea”. Ramona Andreescu spunea că Ghinea a înlocuit-o pe Aura Răducu (expert european în fonduri europene), ”fără să fi lucrat o zi în acest domeniu”, dar în schimb ”este şi el un specialist al contractelor cu statul, de altă factură însă. Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu, CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român, pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina”. Cum s-a ajuns aici? Prin Serviciul de Informaţii Externe, bineînţeles.
 
Ghinea singur a recunoscut public acest lucru. S-a întîmplat într-o instanţă de judecată (unde o chemase pe fosta lui profesoară, Alina Mungiu-Pipiddi, acuzată de calomnie, pentru că ”se recunoscuse singur în portretul anonim pe care aceasta îl făcuse ”unui tînăr oportunist, a cărui carieră problematică îl aduce în zona de patronaj a serviciilor secrete”). Ocazie cu care Ghinea recunoştea că ”am solicitat un interviu de cercetare d-lui Mihai Răzvan Ungureanu (la data respectivă director al SIE)”. Subiectul acestei cercetări n-a fost niciodată publicat. În schimb, din 2012, CRPE a devenit abonat regulat al Departamentului de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 în 2013, 104.000 în 2014, şi tot aşa, pînă în 2016 inclusiv, cînd a apărut articolul. Apoi autoarea mai arăta: ”dat fiind că sub mandatul său, deocamdată incomplet, nu s-au atribuit fonduri de către Ministerul Fondurilor Europene (cum ştim, nici n-avea să se întîmple – n.n.), cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea Ministerului a proiectului cu dedicaţie pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv la accesul la date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securistice faimoase”. 
 
Deci, după ce a luat bani pentru CRPE prin SIE, împărţiţi cu familia Ciucu, cu partenera sa şi cu Dragoş Cristian Dinu, cînd a ajuns ministru al fondurilor europene, a avut grijă să se arate darnic, în schimb, cu SRI. O schimbare de ”patronaj”, dictată de faptul că Mihai Răzvan Ungureanu plecase de la SIE, iar succesorul lui, generalul Silviu Predoiu, a tăiat elanul pentru ”afaceri acoperite” al subalternilor săi. Cum vedem azi, lui Ghinea nu i-a mers rău, nici sub actuala pălărie, a Serviciului Român de Informaţii. Dimpotrivă.
 
Atunci, de ce a plecat Ghinea din USR? Pentru că l-a lăsat pe mîini bune. Iată ce spunea tot Alina Mungiu-Pippidi despre ”trambulina” care l-a urcat pe Cristian Ghinea direct pe masa cu bucate de la  Bruxelles:  “Ghinea a fost şeful proiectului luaţi USR PLUS de la societatea civilă şi Nicuşor Dan şi transformaţi-l într-o anexă care să îi ia pe votanţii nemulţumiţi de PNL, pentru a-i aduce înapoi lîngă PNL, la guvernare. Deci el e şeful acestui proiect. Barna a fost pus în faţă, numai în momentul în care noi l-am demascat pe Ghinea că a fost cel care a dat, infam, un proiect, din datele noastre personale, către SRI. Ăla e momentul în care a făcut un pas un pic în spate, după care s-a liniştit şi l-a pus în faţă pe Dan Barna”.
 
 Acum, cu Cioloş, nici Ghinea şi nici ”dirijorii” lui n-au griji, iar Cristian Ghinea a ajuns şeful din umbră al ”robinetului” PNRR: după reguli, nu există proiect fără ”consultanţă” şi nu va fi consultanţă, fără Ghinea, Tudorache, Dinu, Ciucu&comp., pentru tot ce înseamnă primării şi consilii judeţene USR şi PNL. Iar pesediştii îşi iau şi ei felia, pentru că ştiu mai demult să respecte regulile ”bunei guvernări”, aşa cum a descris-o Hrebenciuc: de împărţire în linişte a ciolanului.     

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici