Prima pagină » Sănătate » Avertisment privind un îndulcitor artificial prezent în mii de alimente, asociat cu afecțiuni ale creierului

Avertisment privind un îndulcitor artificial prezent în mii de alimente, asociat cu afecțiuni ale creierului

Aspartamul, un îndulcitor artificial popular, poate provoca efecte secundare și riscuri grave pentru sănătate, inclusiv deteriorare neurologică, dezechilibre intestinale și probleme cognitive.
Avertisment privind un îndulcitor artificial prezent în mii de alimente, asociat cu afecțiuni ale creierului

Pentru a reduce consumul de zahăr, mulți consumatori aleg îndulcitorii, care oferă același gust dulce, dar fără calorii, precum aspartamul, sucraloza, stevia sau extractul de fructe de monah.

Cu un gust similar zahărului, unul dintre îndulcitorii artificiali este responsabil de dezechilibrarea microbiomului intestinal și poate provoca efecte secundare precum dureri de cap, amețeli și schimbări de dispoziție, iar cercetările recente îl leagă de deteriorarea neurolologică, accidente vasculare cerebrale și demență, a relatat joi Daily Mail. 

Alternative pentru zăhăr, precum precum aspartamul (E951), sucraloza (E955), ștevia (E960) sau extractul de fructe de monah, se regăsesc frecvent în băuturile dietetice, gustările fără zahăr și alimentele cu conținut scăzut de calorii, fiind folosite pentru a reda produselor gustul familiar de zahăr, similar cu cel al versiunilor lor originale. Deși  sunt promovate ca fiind fără calorii sau cu un conținut caloric scăzut, consumul excesiv al acestora, în special al aspartamului, prezintă riscuri semnificative. Studiile recente au arătat că aspartamul poate fi asociat cu diverse schimbări comportamentale, cum ar fi scăderea controlului impulsurilor, pierderea răbdării, precum și cu declinul funcției neuromusculare și al abilităților cognitive, a relatat sursa citată.

De aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul, aspartamul a fost aprobat de Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 1974 și autorizat pentru folosirea în alimentele uscate șapte ani mai târziu. El se găsește în peste 6.000 de produse alimentare și băuturi, precum și în 600 de medicamente.

Pentru a evalua siguranța și efectele sale asupra sănătății, cercetătorii au realizat numeroase studii asupra aspartamului. Cele mai multe dintre concluzii plasează îndulcitorul într-o gamă largă de efecte dăunătoare asupra organismului uman.

Îndulcitorul crește riscurile deteriorării neurologice și accidentelor vasculare

Aspartamul poate provoca dureri de cap, amețeli și schimbări de dispoziție, iar cercetările recente îl leagă de riscurile de deteriorare neurologică, accidente vasculare cerebrale și demență. Consumul lui poate crește nivelul de fenilalanină și acid aspartic în creier, fiind periculos pentru persoanele cu fenilcetonurie, o boală genetică rară, care trebuie să evite complet aspartamul pentru a preveni leziuni cerebrale severe. 

În 2023, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului a clasificat aspartamul drept „posibil cancerigen”, deși acesta rămâne aprobat pentru consum în limitele de siguranță stabilite de FDA, care recomandă o doză zilnică acceptabilă de 50 mg pe kg corp. Astfel, o persoană de 59 kg ar putea consuma aproximativ 75 de pliculețe de aspartam pe zi, fără să depășească această limită.

Un alt studiu a raportat simptome precum iritabilitate, migrene, anxietate și insomnie, în special în cazul consumului excesiv, iar cele mai recente au arătat că aspartamul este responsabil de dezechilibre ale microbiomului intestinal, influențând digestia, imunitatea și chiar dispoziția, un microbiom dezechilibrat fiind asociat unui risc mai mare de cancer de colon.

Medicii nu recomandă folosirea produselor cu aspartam în timpul sarcinii

Medicii recomandă evitarea aspartamului în timpul sarcinii, din cauza posibilelor efecte asupra structurii și funcției placentei.

Organizația Mondială a Sănătății descurajează utilizarea îndulcitorilor artificiali pentru controlul greutății, iar cercetările continuă să evidențieze asocieri complexe cu boli cronice, de la probleme neurologice la dezechilibre intestinale.

Alimentele pentru sugari și copii mici nu trebuie să nu includă aditivi precum E951

În România, aspartamul trebuie să fie menționat pe eticheta produsului, fie sub denumirea sa completă, fie sub codul său E951. De asemenea, potrivit regulilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, produsele care conțin aspartam ar trebui să poarte și un avertisment, precum „conține o sursă de fenilalanină”, pentru a alerta persoanele care suferă de afecțiuni care afectează metabolismul acestui aminoacid.

Produselor alimentare destinate bebelușilor, precum formulele de lapte, piureurile și cerealele, nu trebuie să conțină îndulcitori artificiali precum aspartamul. Pentru siguranța și sănătatea celor mici, reglementările stricte ale Uniunii Europene și normele naționale impun ca alimentele pentru sugari și copii mici să nu includă aditivi controversați. Îndulcitorii precum aspartamul, zaharina și aromele artificiale au efecte negative asupra sănătății copiilor.