PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Kirill, oligarhul ortodocşilor ruşi şi unsul lui Dumnezeu. Cu petrol

Kirill se scrie cu ”K” de la KGB, susţin gurile rele. Patriarhul Moscovei este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, un adevărat oligarh al creştinătăţii. De aceea, gestul Ungariei, al cărui premier Viktor Orban s-a luptat să-l scoată de pe lista sanţiunilor Uniunii Europene nu e unul oarecare, numai cu valoare simbolică. Raţiunile lui, dincolo de justificarea prin discursul conservator, au miros de petrol.

5509 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Kirill, oligarhul ortodocşilor ruşi şi unsul lui Dumnezeu. Cu petrol

PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Kirill, oligarhul ortodocşilor ruşi şi unsul lui Dumnezeu. Cu petrol

Petrolul creştin al Ungariei...

Viktor Orban, premierul din Ungaria a reuşit performanţa de a-i convinge pe reprezentanţii celor 27 de ţări, reuniţi în Luxemburg, care au aprobat joi cel de-al 6-lea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, să-l scoată de pe lista neagră pe patriarhul Kirill al Moscovei, cît şi să se derobeze de la embargoul total asupra petrolului rusesc. Întîi-stătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a scăpat astfel de îngheţarea conturilor sale, cît şi de interdicţia de a călători în afara Federaţiei Ruse.

Ungaria a atins astfel o performanţă majoră, într-un joc eminamente politic. Guvernul Orban e într-adevăr unul conservator, dar miza apărării patriarhului ortodox rus este alta. Conturile substanţiale ale lui Kirill scapă de sancţiunea îngheţării lor, datorită lui Viktor Orban, dar nu e vorba de apărarea ortodoxiei, ci de propriile interese: Ungaria, care va continua să importe petrol din Federaţia Rusă cel puţin pînă la sfîrşitul anului, o va face cu siguranţă la un preţ mai mult decît modic. Bunăvoinţa arătată faţă de patriarhul Kirill, ”părintele spiritual” al ortodoxiei ruse şi ”locotenent” al lui Putin în susţinerea ”operaţiunii speciale” din Ucraina, care rămîne neatins de sancţiuni, nu va rămîne, fără îndoială, nelipsită de recompensă. Iar aceasta se va vedea în preţul petrolului importat de Ungaria.

Jocul Budapestei este unul inteligent, deşi cinic. Premierul Orban este cam singurul care speculează războiul din Ucraina şi are de cîştigat, cît se poate, de pe urma lui. El a împiedicat un acord consensual cu privire la un embargo total al importurilor de petrol din Federaţia Rusă, care sînt oprite doar pe cale maritimă, ceea ce nu afectează deloc Ungaria. Ţara nu are ieşire la mare, iar petrolierele ruseşti nu pot naviga pe Dunăre.

Petrolul rusesc poate fi importat în continuare prin conducte - un avantaj direct pentru această ţară, care va beneficia, fără îndoială, şi de ”sfatul duhovnicesc” al patriarhului Kirill către Putin, de a-i face lui Orban un ”preţ bun”, ca mulţumire că i-a salvat banii din Occident. Căci patriarhul nu e un creştin sărac, ci un adevărat oligarh al bisericii ortodoxe ruse. Întîi-stătătorul ei în conturi.

...şi miliardele patriarhului Kirill

Patriarhul Kirill are o vastă experienţă ”lumească”, ce o întrece cu mult pe cea duhovniecască. La cei 75 de ani ai săi, liderul spiritual a 150 milioane de pravoslavnici creştini ortodocşi, ruşi şi nu numai, care a fost poreclit ”mitropolitul tabacului”, datorită predilecţiei sale pentru contrabanda cu tutun încă dinainte de a deveni patriarh, a trecut prin multe şi cunoaşte la perfecţie ”sistemul”, pe care l-a servit, pentru a se servi de el la discreţie. Mai ales după ce, din 1991, Biserica ortodoxă rusă şi-a putut recăpăta bunurile confiscate de comunişti.

În vremea regimului Brejnev, cînd a început ascensiunea lui Kirill (Gundiaev - pe numele său mirean) în aparatul bisericesc, mai întîi în domeniul relaţiilor externe ale Patriarhiei ruse, acesta a participat în 1975 la un forum bisericesc în Nairobi, unde a apărat din răsputeri Uniunea Sovietică. Afirma atunci că în URSS credincioşii nu au fost niciodată şi nu sînt persecutaţi, iar împotriva bisericii nu s-a comis niciun fel de abuz. Minţea fără să clipească - pentru că însuşi bunicul său, preot de mir, a fost deportat în Gulag peste trei decenii, numai din acest motiv. Dar Kirill a avut, după cum s-a scris mult în Rusia, o bună ”instrucţie”, fiind cunoscut ca agentul KGB/FSB ”Mihailov”, cu o contribuţie serioasă în domeniul dezinformării.

Kirill e foarte bogat. Averea patriarhului este de 4 miliarde de dolari, potrivit unei estimări a revistei ”Forbes” din anul 2020, în vreme ce surse independente ruseşti (care s-au exprimat în ”Novaia Gazeta”, între timp suspendată) o ridică la dublul acestei sume. Banii au curs către biserica rusă, prin scutirea de taxe de care aceasta beneficiază. Şi, mai mult decît bun gospodar şi mai aproape de un adevărat contrabandist, patriarhul Kirill a făcut multă vreme comerţ ”la negru” cu tutun şi bere. Care nu sînt tocmai produsele plăcute lui Dumnezeu, dar aduc bani cu grămada - 55 de procente ale veniturilor bisericii vin din asemenea activităţi. Restul vin din iconiţe, tămîie, lumînări, produse şi comercializate de biserică în întreg teritoriul Federaţiei, ca şi din donaţii. La care, după sfatul lui Putin, s-au simţit şi ceilalţi oligarhi ruşi să contribuie. Patriarhia rusă şi-a constituit şi propriul său sistem bancar, prin banca ”Peresvet” unde Kirill e în consiliul de administraţie, pentru a ”spăla” pe cît se poate banii astfel obţinuţi.

Numai în 1996, prin firme ale bisericii, scutite de taxe, s-au importat în Federaţia Rusă 8 miliarde de ţigări şi mari cantităţi de alcool. Profiturile au fost vărsate fie în fundaţia condusă de patriarhul Kirill (”NiKa”), fie în conturi ale sale din străinătate. Se spune că are un avion supersonic personal Gulfstream G450 de 43 de miloane de dolari, cît şi un iaht la de de scump, o vilă în Elveţia şi un imens penthouse la Moscova, în plin centru, cu vedere către catedrală. Acestea sînt bunurile lumeşti şi vizibile - ca şi ceasul de 30.000 de euro, cu care a apărut, din greşeală, într-o fotografie oficială, ulterior modificată prin photoshop. Ceea ce a rămas încă nelămurit, ca sumă, sînt conturile sale din străinătate, care trebuie să fie şi ele imense, ca ale oricărui oligarh rus, faţă de care patriarhul are un imens avantaj: e confidentul, duhovnicul şi prietenul lui Putin, care-i oferă tot ce-şi poate dori.

Singurul lucru pe care liderul de la Kremlin nu i-l putea oferi era imunitatea faţă de sancţiunile occidentale şi îngheţarea conturilor sale din străinătate, dar aceasta i-a fost oferită de Viktor Orban - cu siguranţă, de acum, pe rîndul doi în pomenire, la rugăciunile patriarhului Kirill, om uns cu toate alifiile KGB-ului şi de-acum şi cu petrol rusesc, exportat încă pentru a produce bani pentru maşina de război a Federaţiei Ruse, care continuă să ucidă copiii lui Dumnezeu în Ucraina. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici