PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Viktor Orban, pe aceeaşi lungime de undă cu BOR-ul: neimpresionaţi de nicio comisie sau comisar, cînd e vorba de educaţia sexuală în şcoli

1213 afișări
Imaginea articolului PREZENTUL FĂRĂ PERDEA Marius Oprea / Viktor Orban, pe aceeaşi lungime de undă cu BOR-ul: neimpresionaţi de nicio comisie sau comisar, cînd e vorba de educaţia sexuală în şcoli
Nu prea ne vine nouă, românilor, cei din generaţia de ”expiraţi”, cum ne spun tinerii ”progresişti”, nici să acceptăm uşor schimbările atît de radicale ale globalismului şi nu ne e nici la îndemînă să-i lăudăm pe maghiari. Avem dispute istorice, resentimente, suspiciuni. Cu atît mai puţin, să-l lăudăm pe Viktor Orban, premierul Ungariei. Dar, cînd trebuie, trebuie. Ştie ce vrea şi are curaj să o spună: în Ungaria, cît e el la putere, zică Europa ce-o zice, şcoala e şcoală şi fără ”educaţie sexuală”.  Nici nouă, românilor din generaţia mea şi cred că de fapt unei largi majorităţi, ţinînd cont de aprecierile de care se bucură Biserica în sondajele de opinie, nu ne place să-i învăţăm pe copii cum pot să fie transgenderi sau homosexuali, dar o spunem mai pe şoptite, să nu se supere Bruxelles-ul. Orban o spune tare, de cîte ori apucă. A spus-o şi ieri. 

”Drepturile omului” n-au de-a face cu ”devierile” prezentate ca ”educaţie sexuală”  

Premierul conservator ungar Viktor Orban nu se lasă: nu vrea, şi pace, educaţie transgender şi despre homosexualitate în şcoală. A împins lucurile atît de departe, încît (într-o formulă politică inteligentă şi dezarmantă, pentru opoziţia pro-europeană), Orban va organiza odată cu alegerile legislative din 3 aprilie acest an un referendum, asupra legii adoptate de guvernul de la Budapesta în iunie anul trecut, lege prin care se prevede că ''pornografia şi conţinuturile ce reprezintă sexualitatea sau promovează devierea de la identitatea de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile celor cu vîrste sub 18 ani'', pentru a preveni abuzurile împotriva copiilor. După adoptare, Ursula von der Leyden a socotit legea o ''ruşine'' şi a iniţiat o procedură juridică în curs, împotriva Ungariei, privind ”statul de drept”.
 
De astă dată, supărările de la Bruxelles au venit de la formulările întrebărilor care vor fi adresate maghiarilor la referendum, printre care ''Sînteţi de acord ca în instituţiile de educaţie publică să desfăşoare discuţii despre orientările sexuale fără consimţămîntul părinţilor?” şi ''Sînteţi de acord cu promovarea terapiilor de schimbare de sex la minori?''. Celelalte două întrebări privesc difuzarea în mass-media a conţinuturilor despre schimbarea de sex şi altele, care ar putea afecta ”dezvoltarea sexuală a minorilor”. Cele şase partide din opoziţia reunită pro-europeană nu sînt toate confortabile şi în acord cu Uniunea Europeană în materia ”educaţiei sexuale” şi nici cu acest referendum: de pildă, fosta extremă-dreaptă din Ungaria, ultra-radicală şi xenofobă Jobbik, acum auto-declarată de ”centru-dreapta”, care a aderat la coaliţia cu liberalii, social-democraţii şi formaţiunile ”progresiste” numai ca să-l dea jos pe Orban şi FIDESZ-ul.   
 
 Comisarul European pentru drepturile omului Dunja Mijatovic a declarat, cu ceva vreme în urmă, atît în legătură cu legea din iunie, cît şi cu referendumul din aprilie că acestea sînt o sursă pentru ''prejudecăţile şi ura faţă de persoanele LGBT'' şi că întrebările de la referendum sînt ''ambigue şi înşelătoare'', cu un ”impact negativ asupra drepturilor, securităţii şi bunăstării'' minorităţilor sexuale. Ea a mai spus că acţiunile guvernului de la Bupapesta ''lasă loc numai învăţămîntului părtinitor, deschizînd uşa stigmatizării şi discriminării persoanelor LGBTQ+''.
 
Orban a reacţionat imediat: doamna Mijatovic nu face decît să ''spună prostii', a spus el ieri, la Radio Kossuth, adăugînd, ca de obicei, că aceasta, ca şi întreaga ”propagandă” pe care o susţine fac parte din ”armata lui George Soros”. Orban a insistat pe faptul că atît legea, cît şi referendum-ul care o va întări sînt de natură să protejeze atît copiii, cît şi dreptul părinţilor de a-i educa, fiind de natură să apere familia. Faptul că Dunja Mijatovic insista că legea din Ungaria nu corespunde ”standardelor europene” de toleranţă, invocînd un panel de experţi care au analizat-o în cadrul Comisiei de la Veneţia, care a constatat că ea nu e conformă cu ”standardele internaţionale privind drepturile omului” şi că nu asigură copiilor ”acces la informaţii obiective şi nepărtinitoare cu privire la identitatea de gen şi orientarea sexuală”. Dar pe Orban nu pare să-l impresioneze deloc Comisia de la Veneţia.

Orban: ”Am încredere în Biserica Ordodoxă”

Noi, românii, dintr-o mai lungă experienţă de ”convieţuire” cu turcii, fără să riscăm să fim transformaţi în paşalîc, ne-am creat un reflex istoric, de a ”zice ca ei şi a face ca noi”. Reprezentanţii noştri la Bruxelles, cu excepţia pastorului ţărănist Cristian Terheş, au un profil ”soft” în materie. E drept că liberalii, plus pastorul Terheş şi Maria Grapini de la PSD au votat împotriva Rezoluţiei Matici (propusă de grupul social-democrat şi de progresiştii RENEW Europe, grup condus pe atunci de Dacian Cioloş). Dar nu sînt vocali deloc, pe acest subiect: nu riscă să se pună, cumva, împotriva vîntului care bate acum prin Europa occidentală.
 
Desi în ţară lucrurile stau altfel ca la Bruxelles. Dacă în parlamentul European s-a votat, prin această rezoluţie implementarea cu ”caracter obligatoriu” a ”educaţiei sexuale” în şcoli, dar nu una despre ”mama şi tata”, ci una care face practic propaganda LGBTQ+, la noi lucrurile s-au întîmplat cum spuneam – am zis ca ei şi am făcut ca noi. Nicio prevedere de acest gen n-a fost votată de Parlamentul României, cu toate strădaniile (nici acestea stridente, ca altele) ale USR-ului, nici măcar sub forma unei noi discipline, edulcorat numită ”educaţia pentru viaţă”. Iar Biserica a reacţionat, spunîndu-şi clar punctul de vedere. La primul Sfînt Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 22 iulie, la mai puţin de o lună de la Rezoluţia Matic, s-a concretizat şi reacţia împotriva oricărei încercări de a se introduce ”educaţia sexuală obligatorie” în şcoli, după ”reţeta” Raportului Matic.
 
Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe comunica oficial că a luat act ''cu îngrijorare'' de acţiunile preconizate de rezoluţia votată în 24 iunie 2021 asupra Raportul Matic şi că "îşi reafirmă poziţia sa cu privire la păstrarea caracterului opţional al orelor care vizează educaţia pentru viaţă şi avertizează asupra riscurilor unei "educaţii sexuale" cu un conţinut ideologic potrivnic valorilor familiei creştine şi inadecvat vîrstei copiilor". Era chiar în momentul în care, între Bruxelles, care făcea parctic prin Raportul Matici propagandă pro-LGBTQ şi guvernul conservator al lui Orban de la Budapesta pornise un război deschis, pe această temă. 
 
Viktor Orban şi Biserica Ortodoxă Română, trebuie să o spunem, au fost în această chestiune pe aceeaşi lungime de undă. De fapt, politicianul de la Budapesta, cu peste patru ani în urmă, vedea un viitor comun al ţărilor central şi est-europene, pe o platformă conservator-creştină, prin extinderea Grupului de la Vişegrad, care-şi va putea spune astfel cuvîntul, într-o Europă al cărei fundament creştin a fost afectat atît de politica pro-imigraţionistă, cît şi politicile culturale ”progresist-neomarxiste”. Orban spunea,  într-un interviu acordat în 11 octombrie 2017 unui ziar local de limbă maghiară din România, ” Bihari Napló”,  că ”am încredere şi în Biserica Ortodoxă, şi în conducerea politică din România”, atunci cînd ”este vorba despre viitorul ţării, despre viitorul creştin al României”.  
 
Eu am, mai ales, încredere în români şi în credinţa lor, decît în politicieni. Atîta vreme cît Biserica este prima în topul încrederii românilor, nici nu mai avem nevoie de alte certitudini că, oricîte presiuni va face Bruxelles-ul, nici la noi ”politicile publice” nu se vor face după ”Raportul Matic”. Numai că nu cu atît de mare scandal, ca în Ungaria, unde Orban a transformat, electoral, apărarea valorilor familiei într-o problemă de suveranitate naţională şi apărare a creştinătăţii. Nu înseamnă că la noi n-ar fi, numai că, la noi, după cum frumos mi-a spus Părintele Patriarh Daniel într-o discuţie privind intervenţia publică în problemele de actualitate, ”Biserica nu comunică, Biserica mărturiseşte”. Iar mărturisirea în această privinţă e făcută, fără oprire – e cea din Scripturi. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici