COMENTARIU Lelia Munteanu: Prof.dr. Gili Regev-Yochay: Fără vaccinarea copiilor între 12 şi 16 ani nu se poate obţine imunitatea de turmă

9762 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Prof.dr. Gili Regev-Yochay: Fără vaccinarea copiilor între 12 şi 16 ani nu se poate obţine imunitatea de turmă

FOTO: „Vaccinul Pfizer funcţionează excelent"

După 10 zile de lockdown, numărul israelienilor pozitiv a crescut la 10.021 în 24 de ore. Rata de pozitivare a crescut la 10,2 la sută. Autorităţile vor decide astăzi dacă prelungesc sau nu carantina.

Cotidianul Yedioth Ahronoth a publicat astăzi un inteviu cu prof.dr. Gili Regev-Yochay, şefa Departamentului de boli infecţioase din spitalul Tel HaShomer (foto; deasupra titrajul „Vaccinul Pfizer funcţionează excelent"). La Tel HaShomer tocmai s-a încheiat un studiu serologic.

Cam prea multă euforie ştiinţifică în jurul studiului, ţinând cont de faptul că a fost realizat pe un eşantion de numai 102 subiecţi – persoane aflate în activitate, adică sub 67 de ani, cu o medie de proabil de 40-50 de ani (nu se specifică vârsta). Toţi primiseră al doilea vaccin (rapelul) cu cel puţin şapte zile înainte. La 98 la sută dintre aceştia s-a constatat un nivel ridicat de anticorpi, de 6 până la 20 de ori mai mare faţă de nivelul anticorpilor pe care îi aveau la 21 de zile după prima doză. Nu înţeleg bine finalitatea demersului - să demonstreze că la Tel HaShomer s-au obţinut aceleaşi rezultate ca la Pfizer?

Prof. Regev-Yochay a declarat că, potrivit aprecierii sale, se va ajunge la imunitatea de turmă doar după vaccinarea a 70-90 la sută din populaţie. O estimare nu prea precisă – marja de eroare de 20 la sută nu obligă cu nimic. Rămâne deocamdată de referinţă estimarea Instituului Weizmann: 82 la sută. 

Unica observaţie solidă a doamnei profesor mi s-a părut a fi aceea că, fără vaccinarea copiilor de 12-16 ani, nu se poate ajunge la imunitate de turmă. Speranţa e ca Pfizer să dea liber vaccinării acestei categorii de vârstă prin martie-aprilie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici