Au trecut 49 de ani de când primul obiect făcut de om a aterizat pe Marte. Dar a ajuns oare?

  • Acum 49 de ani, sonda sovietică Mars 2 se prăbuşea pe suprafaţa lui Marte
  • Era primul obiect creat de om care atingea suprafaţa planetei
  • Unii sceptici sunt de părere că totul a fost doar propagandă sovietică
  • Ruşii susţin că au gasit dovezi chiar în fotografiile luate de NASA
2049 afișări
Imaginea articolului Au trecut 49 de ani de când primul obiect făcut de om a aterizat pe Marte. Dar a ajuns oare?

Sursa foto: planetary

Deja ştii că ruşii au trimis primul om în cosmos, iar americanii au trimis primul om pe Lună. Cu Marte situaţia e puţin mai complicată.

În 1971, Uniunea Sovietică trimitea nu una, ci două sonde către Marte. Ambele au reuşit să ajungă pe orbita planetei în stare de funcţionare. Ambele aveau misiunea să aterizeze pe suprafaţa planetei.

Din nou spre Marte. Staţia automată Mars 2 zboară spre Marte.

Prima dintre ele, Mars 2, a început coborârea dar, din păcate, paraşuta nu s-a deschis şi sonda s-a prăbuşit. Orice încercare de a contacta sonda a rămas fără rezultat. Cu toate astea, Mars 2 este considerat primul obiect creat de om care a ajuns pe suprafaţa lui Marte. Era 27 noiembrie 1971.

Mars 3 a avut mai mult succes, dar a reuşit să comunice cu Pământul doar 20 de secunde. Asta nu a făcut decât să alimenteze speculaţiile că totul ar fi fost doar o bine regizată propagandă sovietică.

Astronomul rus Vladimir Surdin susţine că există dovezi că totul este real.

VLADIMIR SURDIN, astronom: Unii sceptici din occident s-au întrebat dacă măcar am reuşit să ajungem până la Marte. Am aterizat? E real? Poate că nu Uniunea Sovietică a fost prima care a dus un vehicul pe o altă planetă. Dar continuarea poveştii e interesantă. În 2013, Vitali Egorov, un tânăr inginer din Moscova, a analizat fotografii luate de NASA, pentru că fotografiile de azi sunt mai bune, şi a găsit vehiculele sovietice pe Marte. Există! 

Numai că pretinsele dovezi nu sunt nici astăzi acceptate de toată lumea. Însă până la o confirmare din partea roverelor marţiene, sovieticii beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici