11 august 106: Dacia devine provincie romană

Unul dintre evenimentele istorice care s-au petrecut pe 11 august este constituirea provinciei romane imperiale Dacia, în anul 106.

684 afișări
Imaginea articolului 11 august 106: Dacia devine provincie romană

Public Domain

Acest fapt a fost atestat de o diplomă militară romană, descoperită la Porolissum, o cetate din Sălaj. Diploma a fost emisă de împăratul Traian, care a cucerit Dacia după două războaie sângeroase cu regele Decebal.

Provincia romană Dacia a cuprins partea de sud-vest a teritoriului locuit de daci, între Munţii Carpaţi, Dunăre şi Tisa.

Dacia a fost una dintre cele mai bogate şi mai prospere provincii ale Imperiului Roman, datorită resurselor naturale şi a dezvoltării economice şi culturale. Dacia a fost păstrată de romani timp de 165 de ani, până în 271, când împăratul Aurelian a decis retragerea administraţiei şi a armatei romane dincolo de Dunăre, din cauza presiunii popoarelor migratoare. Moştenirea romană a rămas însă vie în limba, cultura şi istoria poporului român.

 

Al doilea război daco-roman (105-106)

 

După primul război daco-roman din 101-102, Decebal a acceptat un tratat de pace cu Traian, care îl obliga să renunţe la o parte din teritoriul său, să distrugă fortificaţiile şi armele, să elibereze prizonierii romani şi să nu mai încheie alianţe cu alte popoare. Decebal a încercat însă să se sustragă de la aceste condiţii, reconstruind cetăţile, fabricând noi arme, provocând revolte la triburile vecine şi atacând coloniile romane de peste Dunăre. Traian a decis atunci să reia ostilităţile şi să cucerească definitiv Dacia.

Traian a pornit al doilea război daco-roman în anul 105, cu o armată de aproximativ 150.000 de soldaţi, sprijinită de flota romană de pe Dunăre. El a traversat podul de la Drobeta, construit în timpul primului război, şi a avansat spre inima Daciei, pe mai multe direcţii. A trebuit să înfrunte o rezistenţă puternică din partea dacilor, care se retrăgeau în cetăţile lor fortificate şi organizau ambuscade şi raiduri. Traian a reuşit totuşi să cucerească una câte una principalele cetăţi dace: Costeşti, Piatra Roşie, Blidaru şi Sarmizegetusa Regia. Aceasta din urmă a fost asediată în vara anului 106 şi a căzut după ce romanii au distrus apeductele care alimentau oraşul cu apă. Decebal a fugit împreună cu tezaurul său, dar a fost urmărit de cavaleria romană şi s-a sinucis pentru a nu fi prins.

Victoria lui Traian i-a adus acestuia titlul de Dacicus Maximus şi o mare popularitate în Roma, unde a organizat triumful său şi a inaugurat Columna Traiană, monumentul care ilustrează scenele războiului. Dacia a fost transformată în provincie romană, condusă de un guvernator numit de împărat. O parte din populaţia dacică a fost deportată sau exterminată, iar în locul ei au fost aduşi colonişti romani sau din alte provincii. Astfel s-a produs un proces de amestecare culturală şi lingvistică între daci şi romani, care a dus la formarea poporului român.

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici