11 marinari români, răpiţi de piraţi somalezi

Toţi cei 11 marinari români ai echipajului navei Victoria, sub pavilion Antigua, au fost răpiţi, marţi seară, de piraţi somalezi, în Golful Aden.

417 afișări
Imaginea articolului 11 marinari români, răpiţi de piraţi somalezi

11 marinari români, răpiţi de piraţi somalezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform declaraţiilor lui Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, cargoul încărcat cu 10.000 de tone de orez plecase din India şi se îndrepta, într-un convoi, spre Arabia Saudită, fiind atacat de piraţii somalezi pe culoarul de securitate.

"Nava a fost atacată de piraţi în urmă cu câteva ore. Aceştia au pus stăpânire pe comandă şi pe navă şi se îndreaptă acum către zona Somaliei. Opt piraţi au urcat la bord desprinşi, probabil, dintr-un număr mai mare de bărcuţe care pescuiau în zonă. Nava era pe culoarul de securitate, era în convoi, şi a fost luată chiar de sub nasul navelor de război care asigură securitatea navelor în acea zonă", a declarat Mihălcioiu.

El a mai precizat că majoritatea marinarilor sunt din Constanţa, membri de sindicat, iar familiile lor au fost anunţate deja despre răpire de firma de crewing din Constanţa, Kru Maritime, care a spus că toţi cei 11 membri de echipaj sunt în stare bună.

"Familiile marinarilor răpiţi au fost deja anunţate, iar starea de sănătate a tuturor celor 11 marinari este bună", a spus Mihălcioiu.

Potrivit aceleiaşi surse, armatorul navei este firma germană Intersee Schiffahrts GmbH & Co.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Alin Şerbănescu, a declarat pentru MEDIAFAX că ministerul a intrat deja în procedură standard aplicabilă în aceste cazuri.

"Am luat legătura cu armatorul. Suntem în legătură cu autorităţile din zonă. Aşteptăm şi pe căi oficiale să ni se comunice elemente legate de această situaţie", a spus Şerbănescu.

El a precizat că MAE urmăreşte derularea evenimentelor cu cea mai mare atenţie, iar celula de criză a intrat deja în dispozitiv. De asemenea, Şerbănescu a precizat că alţi cinci marinari români luaţi ostatici de piraţii somalezi şi aflaţi, în prezent, în captivitate, sunt în stare bună. Aceştia se aflau la bordul navei Buccaneer, sub pavilion italian.

De la începutul anului, au mai fost răpiţi zece marinari români, cinci dintre ei fiind deja eliberaţi. Trei dintre aceştia au fost răpiţi în 20 martie de pe vasul grecesc Titan şi au fost eliberaţi în 15 aprilie, în timp ce ceilalţi doi au fost răpiţi în 22 februarie de pe nava Saldania, fiind eliberaţi în 26 aprilie.

La ora actuală, în afara celor 11 marinari români răpiţi marţi, se mai află în mâinile piraţilor somalezi cinci navigatori români, răpiţi în data de 12 aprilie, tot în Golful Aden, ei aflându-se la bordul remorcherului italian "SV Buccaneer".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici