15 călugări tibetani arestaţi de autorităţile chineze, dispăruţi de două săptămâni

Cincisprezece călugări tibetani aflaţi la originea protestelor antichineze sunt daţi dispăruţi de două săptămâni, după ce au fost reţinuţi de autorităţile chineze, relatează The Independent.

56 afișări
Imaginea articolului 15 călugări tibetani arestaţi de autorităţile chineze, dispăruţi de două săptămâni

15 călugări tibetani arestaţi de autorităţile chineze sunt dispăruţi de două săptămâni (Imagine: Mediafax Foto)

Cei 15 călugări, majoritatea adolescenţi, au organizat un marş paşnic la 10 martie pe străzile oraşului Lhasa, scandând sloganuri proindependenţă şi purtând drapelul tibetan. Solicitarea lor era ca regimul chinez care controlează Tibetul din 1951 să renunţe la "campania de reeducare patriotică".

Potrivit sursei citate, reacţia autorităţilor chineze a fost rapidă şi brutală. Călugării au fost reţinuţi imediat, mulţi fiind bătuţi, iar de atunci nimeni nu i-a mai văzut.

Organizaţia Amnesty International a cerut eliberarea lor imediată şi a tuturor protestatarilor arestaţi în ultimele trei săptămâni. AI susţine că există riscul major ca protestatarii să fie supuşi actelor de tortură şi tratamentelor abuzive.

"Reacţia Chinei la protestele paşnice din Tibet şi din regiunile învecinate - aceea de a deţine protestatari, de a trimite trupe şi de a recurge la violenţă - nu este bună înaintea Jocurilor Olimpice. E posibil ca unii protestatari să fi fost violenţi, dar autorităţile chineze au responsabilitatea de a proteja oamenii şi proprietăţile acestora. Arestarea protestatarilor paşnici şi a jurnaliştilor nu este acceptabilă. Aceşti călugări trebuie eliberaţi imediat. Dacă nu sunt respectate drepturile omului, imaginea Chinei va avea mult de suferit înaintea Jocurilor Olimpice", afirmă Steve Ballinger, purtătorul de cuvânt al filialei britanice a Amnesty International.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici