Vineri, 2 mai, ministrul britanic de externe David Lammy a discutat cu vicepreședintele american JD Vance despre eforturile de pace pentru a pune capăt agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.
Într-o postare pe X, Lammy a declarat că, în timpul conversației cu Vance, „am reafirmat dorința noastră comună de a pune capăt invaziei barbare a Rusiei în Ucraina și angajamentul nostru pentru o pace durabilă”.
„Putin a blocat și a împiedicat discuțiile suficient de mult timp. Lumea își pierde răbdarea”, a adăugat Lammy.
Administrația lui Donald Trump pregătește o serie de măsuri economice dure împotriva Rusiei, potrivit unui raport publicat de Bloomberg pe 2 mai. Surse apropiate susțin că aceste opțiuni sunt menite să crească presiunea asupra Kremlinului, pe fondul refuzului lui Vladimir Putin de a pune capăt agresiunii asupra Ucrainei.
Deși Trump a amenințat încă de la începutul mandatului său cu sancțiuni și tarife împotriva Moscovei, acestea nu au fost încă implementate. Recent, însă, Trump a devenit mai sceptic față de disponibilitatea Rusiei de a încheia pacea.
Până în prezent, nu este clar ce măsuri specifice sunt luate în calcul. Trump nu a luat o decizie finală, iar diplomația americană încearcă încă să negocieze un armistițiu.
Marta Kos, comisarul european pentru extindere, a confirmat că UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova „simultan și cât mai curând posibil”. Acest lucru ar urma să se întâmple chiar dacă Budapesta a reiterat, în ultima perioadă, că se opune aderării Ucrainei la blocul comunitar.
Într-o postare pe platforma X, oficialul european a anunțat că Bruxelles-ul este deschis să înceapă prima parte a negocierilor de aderare atât cu Ucraina, cât și cu Republica Moldova, scrie Kyiv Post.
Serhii Sternenko, activist și voluntar ucrainean, a fost rănit într-un atac armat pe 1 mai, dar viața lui nu este în pericol. El a fost operat și a mulțumit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru intervenția rapidă, afirmând că i-au salvat viața.
Potrivit SBU, atacul a fost o tentativă de asasinat orchestrat de serviciile secrete ruse. Suspecta, o femeie care l-a monitorizat pe Sternenko timp de câteva săptămâni, a fost reținută imediat după atac, iar în locuința ei au fost găsite dovezi ale colaborării cu Rusia.
Regizorul ucrainean Eugene Lavrenchuk a demisionat din proiectul operei Rinaldo, ce urma să fie pusă în scenă în Israel, după ce organizatorii au angajat cântăreți ruși, încălcând o condiție impusă de el, scrie The Kyiv Independent.
Lavrenchuk a cerut ca nicio persoană din Rusia să nu participe la spectacol, însă a descoperit ulterior că doi cântăreți ruși se aflau în distribuție, deși aveau pașapoarte israeliene.
Acesta a considerat inacceptabil să colaboreze cu artiști care se identifică public ca ruși, în contextul războiului din Ucraina. Lavrenchuk a părăsit oficial proiectul pe 8 aprilie.
Pe 2 mai, Ministerul rus al Apărării a anunțat că apărarea aeriană a interceptat 89 de drone ucrainene deasupra Crimeei și alte 23 deasupra Mării Negre. Explozii au fost raportate în mai multe locații-cheie din Crimeea, inclusiv Sevastopol și Dzhankoy, care găzduiesc aerodromuri militare rusești.
Acestea sunt esențiale pentru controlul spațiului aerian al Mării Negre și pentru atacuri asupra Ucrainei. Înregistrările video au arătat explozii și incendii în apropierea aerodromului Kacha
Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Washingtonul își va reduce implicarea directă în medierea conflictului dintre Rusia și Ucraina. Purtătoarea de cuvânt Tammy Bruce a declarat că SUA vor sprijini în continuare eforturile de pace, dar responsabilitatea pentru negocieri revine acum Kievului și Moscovei.
Aceasta marchează o schimbare de strategie după luni de diplomație fără progrese notabile. Atât președintele Donald Trump, cât și secretarul de stat Marco Rubio au avertizat anterior că SUA se vor retrage dacă nu se observă avansuri clare.
Stilul de implicare american va fi modificat, dar sprijinul general pentru soluționarea conflictului va continua.
Fondul comun de investiții între Statele Unite și Ucraina, axat pe minerale critice și proiecte energetice, ar putea începe să funcționeze în câteva luni, potrivit ministrului Economiei din Ucraina, Iulia Svyrydenko.
„Sarcina noastră este să facem acest lucru cât mai curând posibil, dar este foarte dificil de prezis acum. Cred că va dura luni, cu siguranță nu ani”, a declarat Svyrydenko jurnaliștilor, în timpul unei vizite la Washington.
Vicepreședintele american JD Vance a declarat că războiul din Ucraina „nu se va încheia prea curând”, într-un interviu acordat Fox News.
Vance a declarat că întrebarea cu care se confruntă acum administrația americană este cum ar putea ajuta Rusia și Ucraina „să găsească o cale de mijloc” pentru a pune capăt conflictului care durează de mai bine de trei ani.
Vance a adăugat că „depinde de (Rusia și Ucraina) să ajungă la un acord și să pună capăt acestui conflict brutal”.
Vance a făcut aceste comentarii în cadrul unui interviu amplu, în care a apărat abordarea lui Trump față de războiul din Ucraina.
Trump a sugerat săptămâna aceasta că Ucraina ar putea fi dispusă să cedeze Crimeea – pe care Rusia a invadat-o în 2014 – pentru a ajunge la o înțelegere privind un armistițiu.
Dar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lăsat să se înțeleagă anterior că nu ar putea accepta controlul rusesc asupra peninsulei.
Rusia și Ucraina se apropie de un acord de pace, dar nu suficient de repede, a declarat secretarul de stat, Marco Rubio.
Marco Rubio a repetat că Washingtonul este pregătit să se dea la o parte și să nu mai urmărească pacea în cazul în care un acord nu se materializează, o amenințare pe care a făcut-o de mai multe ori în ultima săptămână.
„Cred că știm unde se află Ucraina și știm unde se află Rusia în acest moment… sunt mai aproape, dar sunt încă departe unul de celălalt”, a declarat el în timpul unui interviu acordat Fox News.
Rusia a pierdut 954.300 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat pe 2 mai Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Numărul include 1 110 pierderi pe care forțele ruse le-au suferit în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 10 741 de tancuri, 22 369 de vehicule blindate de luptă, 46 882 de vehicule și rezervoare de combustibil, 27 186 de sisteme de artilerie, 1 375 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 1 152 de sisteme de apărare aeriană, 370 de avioane, 335 de elicoptere, 34 539 de drone, 28 de nave și bărci și un submarin.
Administraţia Donald Trump a anunţat joi numirea unei diplomate de carieră în funcţia de nouă însărcinată cu afaceri la Kiev. Ea va fi cel mai înalt reprezentant al SUA în Ucraina în absenţa unui ambasador, notează Reuters.
Președintele american Donald Trump și secretarul de stat Marco Rubio au desemnat-o pe Julie Davis, în prezent ambasadorul SUA în Cipru, pentru a ocupa funcția de însărcinat cu afaceri la ambasada SUA din Kiev, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce.
Această mișcare vine în contextul în care Washingtonul încearcă să medieze un acord de pace între Ucraina și Rusia și după ce fosta ambasadoare în Ucraina, Bridget Brink, s-a retras luna trecută.
Publicația Kyiv Independent arată că Davis ocupa postul de ambasador al SUA în Cipru și a deținut anterior funcțiile de ambasador și reprezentant special pentru Belarus, secretar de stat adjunct pentru Europa de Vest și Uniunea Europeană și reprezentant permanent adjunct la NATO.
Numărul persoanelor rănite în urma atacului rusesc asupra orașului Zaporijia a ajuns la 28, potrivit Ukrinform, care îl citează pe șeful Administrației Militare Regionale Zaporijia (RMA), Ivan Fedorov .
„Numărul răniților în urma atacului inamic asupra Zaporijiei a crescut la 28. Rușii au lovit infrastructura civilă din oraș”, se arată în mesaj.
Fedorov a menționat că au fost avariate clădiri rezidențiale, o universitate și infrastructura.
Potrivit Ukrinform, rușii au lansat cel puțin 10 atacuri cu drone asupra orașului Zaporijia.