56 de mandate de arestare pentru o fraudă de 365 milioane euro în Italia

Justiţia italiană a emis, marţi, 56 de mandate de arestare, inclusiv pentru un senator de dreapta acuzat de complicitate cu mafia şi responsabili ai unor companii de telecomunicaţii, într-o fraudă de 365 milione de euro.

89 afișări
Imaginea articolului 56 de mandate de arestare pentru o fraudă de 365 milioane euro în Italia

56 de mandate de arestare pentru o fraudă de 365 milioane euro în Italia

Între cele 56 de mandate, nouă se referă la persoane din străinătate, respectiv cinci în Marea Britanie, trei în Elveţia şi una în Statele Unite.

Restul persoanelor vizate sunt italieni, între care şi senatorul Nicola Di Girolamo, membru al partidului Poporul Libertăţii (PDL) al premierului Silvio Berlusconi, precum şi Silvio Scaglia, fostul şef al grupului de telecomunicaţii Fastweb.

Parchetul a cerut totodată punerea sub tutelă a două companii implicate în scandal, Telecom Italia Sparkle, filială integrală a Telecom Italia, şi Fastweb, la care compania elveţiană Swisscom are o participaţie de 82%.

"Am emis în această dimineaţă 56 de mandate de arestare", a declarat la Roma magistratul însărcinat cu ancheta, Giancarlo Capaldo, care nu a menţionat numărul persoanelor care au fost arestate. El a precizat că majoritatea inculpaţilor au fost deja încarceraţi.

Senatorul Girolamo este însă protejat de imunitatea parlamentară care trebuie ridicată de Senat, în timp ce Scaglia este căutat, a precizat magistratul.

Scaglia, aflat în prezent în străinătate, s-a declarat nevinovat şi dispus să răspundă întrebărilor justiţiei.

Magistratul a explicat că Fastweb şi Telecom Italia Sparkle au facturat servicii inexistente de telefonie şi Internet de circa 1,8 miliarde de euro, cu companii străine, fraudând astfel fiscul cu 365 milioane de euro.

"Spălarea de bani a fost realizată prin facturarea falsă a unor servicii de telefonie şi Internet care au provocat statului o pagubă de 365 milioane de euro prin neplata TVA-ului. Facturile au fost folosite pentru operaţiuni inexistente în valaore de 1,8 miliarde euro", se arată într-un comunicat al parchetului de la Roma.

Senatorul este anchetat pentru activitatea sa de de consilier financiar, dar şi pentru legături cu mafia, a precizat Capaldo.

Fastweb, ale cărei acţiuni au fost cotate marţi după-amiază în scădere cu 5%, a arătat într-un comunicat că se consideră parte lezată în acest caz, confirmând totodată că actualul director delegat, Stefano Parisi, precum şi alţi doi directori fac obiectul anchetei.

Justiţia italiană a lansat în paralel punerea sub sechestru a unor bunuri mobiliare şi imobiliare, în Italia şi străinătate, în valoare de mai multe zeci de milioane de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici