8 august 1588 - Flota Angliei zdrobeşte Armada Spaniolă la Gravelines, bătălia navală pentru supravieţuirea anglicanismului împotriva catolicismului

  • Bătălia de la Gravelines a fost una dintre cele mai importante confruntări din războiul anglo-spaniol din 1585-1604.
  • A asigurat supravieţuirea anglicanismului în Anglia ca religie oficială şi majoritară, în care regele este capul bisericii.
  • Armada spaniolă a fost ultima şansă a papalităţii pentru a recupera Anglia.
1150 afișări
Imaginea articolului 8 august 1588 - Flota Angliei zdrobeşte Armada Spaniolă la Gravelines, bătălia navală pentru supravieţuirea anglicanismului împotriva catolicismului

Public Domain

A avut loc pe 8 august 1588, în largul oraşului Gravelines, situat pe coasta Flandrei, în apropiere de Calais. A fost ultima încercare a Armadei Spaniole de a invada Anglia, după ce a fost hărţuită şi slăbită de flota engleză condusă de Charles Howard şi Francis Drake.

Armada Spaniolă era o flotă imensă de peste 130 de nave, trimisă de regele Filip al II-lea al Spaniei pentru a transporta o armată de invazie din Ţările de Jos spaniole în Anglia. Scopul său era să răstoarne pe regina Elisabeta I de la tron, care era protestantă şi care sprijinea rebelii olandezi împotriva dominaţiei spaniole. Armada era comandată de ducele de Medina Sidonia, un nobil fără experienţă navală.

Flota engleză era mai mică, dar mai rapidă şi mai bine înarmată decât cea spaniolă. Englezii au folosit tactici de atac şi retragere pentru a împiedica Armada să se întâlnească cu armata lui Parma, care aştepta la Dunkerque.

Englezii au folosit şi nave incendiare pentru a provoca panică şi dezordine în rândul spaniolilor. În bătălia de la Gravelines, au reuşit să provoace daune semnificative Armadei, distrugând sau capturând mai multe nave şi omorând sau rănind mii de marinari şi soldaţi spanioli.

Potrivit Wikipedia, englezii au pierdut 100 de soldaţi şi doar 8 nave incendiare, dar alţi 3000 au murit din cauza bolilor. 

Spaniolii au pierdut 600 de soldaţi şi 5  nave la Gravelines. În total, expediţia desfăşurată în lunile iulie-august i-a costat pe spanioli 44 nave şi 20,000 de soldaţi. 

După bătălia de la Gravelines, Armada a fost nevoită să se retragă spre nord, în jurul Scoţiei şi Irlandei, pentru a se întoarce în Spania.

Pe drum, a întâmpinat furtuni violente care au scufundat multe nave şi au ucis mulţi oameni.

Doar aproximativ jumătate din navele Armadei au reuşit să ajungă înapoi în Spania. Înfrângerea Armadei Spaniole a fost o victorie majoră pentru Anglia şi un triumf pentru Elisabeta I.

A consolidat poziţia Angliei ca putere navală şi comercială şi a stimulat sentimentul naţional şi religios al poporului englez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici