80 de ani de închisoare pentru fostului preşedinte al Liberiei Charles Taylor

Acuzarea "recomandă" o pedeapsă de 80 de ani de închisoare împotriva fostului preşedinte al Liberiei Charles Taylor, găsit vinovat pe 26 aprilie pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone, a anunţat joi Biroul Procurorului TSSL.

136 afișări
Imaginea articolului 80 de ani de închisoare pentru fostului preşedinte al Liberiei Charles Taylor

Charles Taylor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Acuzarea recomandă o pedeapsă totală de 80 de ani de închisoare", a anunţat Biroul Procurorului Tribunalului Special pentru Sierra Leone (TSSL) într-un document dat publicităţii joi, amintind că pedeapsa lui Taylor va fi anunţată de către juraţi pe 30 mai, în cursul unei şedinţe publice.

"Pedeapsa recomandată este potrivită pentru o reflectare a rolului esenţial pe care Taylor l-a jucat în (comiterea unor) crime de o amploare şi o gravitate extreme", a adăugat aceeaşi sursă, enumerând cele 11 capete de acuzare, inclusiv crimă, viol şi jaf, de care a fost găsit vinovat fostul şef de stat.

Charles Taylor, în vârstă de 64 de ani, care a pledat nevinovat, îşi va ispăşi pedeapsa în Marea Britanie, în virtutea unui acord cu TSSL.

Acuzarea şi apărarea urmează să îşi prezinte opinia asupra pedepsei lui Taylor în cadrul unei şedinţe publice prevăzută pentru 16 mai, în faţa TSSL.

Fostul preşedinte al Liberiei a devenit, pe 26 aprilie, primul şef de stat condamnat de către justiţia internaţională după al Doilea Război Mondial - când un tribunal militar internaţional i-a judecat, la Nuremberg, pe cei mai importanţi 24 de oficiali nazişti -, acesta fiind găsit vinovat de crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în Sierra Leone în perioada 1996-2002.

Preşedinte al Liberiei între 1997 şi 2003, Charles Taylor a "ajutat şi încurajat", potrivit judecătorilor, o campanie de teroare care a vizat obţinerea controlului asupra Sierra Leone, cu scopul de a exploata diamante, în cursul unui război civil soldat cu 120.000 de morţi în această ţară, în perioada 1991-2001.

Fostul preşedinte a jucat un rol "crucial" în privinţa violurilor, crimelor şi actelor inumane comise în Sierra Leone de către rebeli din această ţară, membri ai Frontului Revoluţionar Unit (RUF), cărora le-a furnizat armament şi muniţie la schimb cu diamante.

Judecătorii au apreciat totodată că, deşi a exercitat "o influenţă semnificativă" asupra comandamentului RUF, această "influenţă semnificativă nu înseamnă că el deţinea comanda sau controlul efectiv".

"Fără comportamentul criminal al lui Charles Taylor, mii de persoane nu ar fi avut membre amputate, nu ar fi fost violate, nu ar fi fost ucise", susţine, cu toate acestea, biroul procurorului.

TSSL nu pronunţă pedepse cu închisoarea pe viaţă, ci stabileşte un anumit număr de ani de închsioare. Tribunalul a condamnat deja, la Freetown, opt persoane acuzate de crime comise în Sierra Leone, la pedepse cuprinse între 15 şi 52 de ani de închisoare.

Procesul lui Taylor, arestat în 2006 în Nigeria, a fost deschis pe 4 iunie 2007 şi s-a încheiat pe 11 martie 2011.

"Pedeapsa recomandată furnizează un răspuns just şi porivit la suferinţele victimelor, familiilor şi rudelor acestora, poporului din Sierra Lione şi lumii, din cauza acestor crime", a conchis acuzarea.

Procesul lui Taylor a fost strămutat la Haga de către Consiliul de Securitate al ONU, care se temea că prezenţa lui Taylor la Freetown, capitala Sierra Leone, ar fi reprezentat o ameninţare la adresa regiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici