Adevăratele cauze ale crizei elene: Grecii merg gratis într-un metrou construit cu 1.6 miliarde de euro

Ştiaţi că în Grecia călătoria cu metroul e gratis? Sau că statul pierde din evaziune, anual, peste 1,6 miliarde de euro şi s-a ajuns la situaţia halucinantă de a urmări din elicopter cine nu-şi declară piscinele ca să evite plata impozitelor?

2809 afișări
Imaginea articolului Adevăratele cauze ale crizei elene: Grecii merg gratis într-un metrou construit cu 1.6 miliarde de euro

Adevăratele cauze ale crizei elene: Grecii merg gratis într-un metrou construit cu 1.6 miliarde de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Metroul din Atena este o plăcere. Are aer condiţionat, cu plasme ce întreţin buna dispoziţie a pasagerilor, iar trenurile vin şi pleacă întotdeauna la timp. Şi totul e gratis pentru toţi cei 5 milioane de locuitori ai capitalei Greciei.

Acesta este exemplul de la care pornesc jurnaliştii de la Daily Mail când analizează cauzele care au stat la baza situaţiei financiare dezastruoase în care se află Grecia la ora actuală.

"O cultură a lăcomiei, a evaziunii şi a risipei scandaloase", aşa caracterizează ziariştii britanici principala cauză care a dus la dezastrul financiar din Grecia.

Nu există turnicheţi care să blocheze intrarea sau să permită ieşirea din impresionanta reţea subterană a metroului din Atena, iar cetăţenii sunt în schimb să "valideze" tichetele înainte de îmbarcarea în trenuri. Puţini se sinchisesc însă de asta pentru că nimeni şi nimic nu-i obligă.

Nu e nicio surpriză: a fi risipitor cu banii la scală Herculeană - de la proprietarul celui mai mic magazin, până la personaje importante din lumea politică şi oameni de afaceri marcanţi - a devenit parte din viaţa Greciei, la fel ca ouzo sau măslinele.

Citeşte mai multe despre adevăratele cauze ale crizei din Grecia pe www.stirileprotv.ro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici