Marea Britanie vrea rachete hipersonice pentru a recupera decalajul faţă de SUA, China şi Rusia

Marea Britanie intenţionează să îşi echipeze forţele armate cu o rachetă de croazieră hipersonică de producţie proprie până la sfârşitul deceniului, informează The Telegraph şi Sky News.

1524 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie vrea rachete hipersonice pentru a recupera decalajul faţă de SUA, China şi Rusia

Armata britanică este presată să recupereze decalajul faţă de China, Rusia şi SUA prin dezvoltarea unei arme capabile să zboare la viteze mai mari de Mach 5 - de cinci ori mai mare decât viteza sunetului, potrivit The Sunday Telegraph.

Ministerul britanic al Apărării doreşte ca racheta să fie proiectată şi construită în Marea Britanie şi să intre în serviciu până în 2030.

Planurile se află într-un stadiu incipient, potrivit ziarului, deşi nu s-a decis dacă racheta va fi lansată de pe uscat, de pe mare sau din aer.

Acest proiect vine după ce premierul Rishi Sunak s-a angajat să cheltuiască 2,5% din produsul intern brut pentru apărare până în 2030.

Armele balistice pot, de asemenea, să atingă viteze hipersonice, dar diferenţa constă în manevrabilitate - armele balistice au, în general, traiectorii fixe, dar traiectoria unei arme hipersonice poate fi schimbată după lansare, ceea ce o face dificil de distrus.

Statele Unite, Rusia şi China sunt principalii jucători în cursa pentru armele hipersonice, dar şi alte ţări, precum Coreea de Nord, susţin că au testat arme hipersonice.

Dezvoltarea capabilităţilor hipersonice face parte din Pilonul doi al AUKUS - un pact de apărare şi securitate între Regatul Unit, Australia şi SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici