SUA consideră că Israelul ar fi încălcat dreptul umanitar în Fâşia Gaza folosind arme americane, dar nu suspendă livrarea acestora

  • Este posibil ca Israelul să fi folosit arme fabricate în SUA în moduri care încalcă dreptul internaţional umanitar, potrivit unui raport al Departamentului de Stat.
  • Raportul declasificat al Departamentului de Stat nu acuză în mod oficial armata israeliană de încălcarea drepturilor omului.
  • Dacă raportul ar fi constatat că Israelul a încălcat legea, Biden ar fi putut restricţiona livrările de arme.
1327 afișări
Imaginea articolului SUA consideră că Israelul ar fi încălcat dreptul umanitar în Fâşia Gaza folosind arme americane, dar nu suspendă livrarea acestora

SUA consideră că Israelul ar fi încălcat dreptul umanitar în Fâşia Gaza folosind arme americane, dar nu suspendă livrarea acestora

Raportul declasificat trimis Congresului a constatat că, din cauza dependenţei mari a armatei israeliene de armamentul fabricat în SUA, a fost "rezonabil să se evalueze" că muniţiile americane au fost folosite în războiul din Fâşia Gaza în moduri "incompatibile cu dreptul internaţional umanitar sau cu practicile stabilite pentru atenuarea daunelor provocate civililor".

Evaluarea Departamentului de Stat a fost impusă de preşedintele Joe Biden, care în februarie 2023 a emis o directivă menită să impună o supraveghere mai strictă a transferurilor de arme americane.

Raportul privind Israelul acoperă perioada de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas până la sfârşitul lunii aprilie, informează Financial Times.

Departamentul de Stat stabilise un termen limită de 8 mai pentru a-şi prezenta evaluările privind Israelul, Ucraina şi alte patru ţări. Raportul a constatat că "asigurările furnizate de fiecare ţară beneficiară sunt credibile şi fiabile, astfel încât să permită furnizarea de articole de apărare să continue".

Dacă raportul ar fi constatat că Israelul a încălcat legea, Biden ar fi putut restricţiona livrările de arme.

Raportul constată că Hamas "foloseşte infrastructura civilă în scopuri militare şi civilii ca scuturi umane".

De asemenea, raportul arată că Israelul "nu a împărtăşit informaţii complete pentru a verifica" dacă armele americane au fost folosite în cazuri specifice presupuse a fi contrare dreptului umanitar internaţional. Raportul enumeră mai multe incidente în care armele americane ar fi putut fi folosite în episoade care au ucis şi rănit lucrători umanitari sau au provocat daune excesive civililor.

În timp ce Forţele de Apărare ale Israelului au luat măsuri pentru a proteja civilii în conflictul actual, "rezultatele de pe teren, inclusiv nivelul ridicat al victimelor civile, ridică întrebări substanţiale cu privire la faptul că IDF utilizează armele americane în mod eficient în toate cazurile", se arată în rezumat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici