Adjunctul ministrului sirian de externe: Siria nu va ceda, chiar dacă are loc al treilea război mondial

Regimul sirian nu va ceda în faţa ameninţărilor atacurilor occidentale, chiar dacă ar avea loc un al treilea război mondial, a declarat miercuri Faycal Moqdad, adjunctul ministrului sirian de externe.

1733 afișări
Imaginea articolului Adjunctul ministrului sirian de externe: Siria nu va ceda, chiar dacă are loc al treilea război mondial

Adjunctul ministrului sirian de externe: Siria nu va ceda, chiar dacă are loc al treilea război mondial (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

El a declarat, se asemenea, că Damascul a adoptat "toate măsurile" pentru a face faţă unui eventual atac şi că îşi va mobiliza aliaţii împotriva axei conduse de către Statele Unite şi Franţa, care caută să creeze o coaliţie cu scopul de a efectua acţiuni militare împotriva regimului, ca represalii faţă de un presupus atac chimic.

"Guvernul sirian nu îşi va schimba poziţia, chiar dacă are loc un al treilea război mondial. Niciun sirian nu poate sacrifica independenţa ţării sale", a declarat Moqdad.

"Dacă Franţa vrea să susţină Al-Qaida şi (mişcarea) Fraţii Musulmani, aşa cum i-a susţinut în Egipt şi în alte regiuni din lume, se îndreaptă spre un eşec în Siria", a declarat el în acest interviu, realizat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Damasc.

"Nu vom oferi informaţii despre modul în care Siria va riposta (...). Siria a adoptat toate măsurile pentru a riposta unei asemenea agresiuni", a spus oficialul.

"Siria, în virtutea Cartei ONU, are dreptul să riposteze unei asemenea agresiuni, care nu are nicio justificare în dreptul internaţional", a subliniat el.

"Nimeni nu poate prezice situaţia în regiune după începutul acestei agresiuni", a avertizat Moqdad.

"Când începe războiul, nu putem şti ceea ce se va întâmpla, odată ce prima rachetă se abate asupra Siriei", a insistat el.

Preşedintele american încearcă să obţină o susţinere cât mai largă posibil pentru Statele Unite, inclusiv în străinătate, în vederea unei intervenţii militare în Siria, în contextul în care Consiliul de securitate al ONU, divizat, nu a aprobat o asemenea intervenţie.

În opinia lui Moqdad, dacă "o parte trebuie să fie pedepsită pentru nerespectarea legii internaţionale, acelea sunt Statele Unite, Franţa şi alţii".

Adjunctul ministrului de Externe a atacat violent Franţa, acuzând-o că este "aservită" Washingtonului.

"Dacă Franţa vrea să susţină Al-Qaida şi (mişcarea) Fraţii Musulmani, aşa cum i-a susţinut în Egipt şi în alte regiuni din lume, se îndreaptă spre un eşec în Siria", a spus el.

"Este ruşinos ca preşedintele francez (să spună) «dacă Congresul aprobă, merg la război, dacă nu, nu merg», ca şi cum Guvernul francez nu are vreun cuvânt de spus", a declarat Moqdad.

El se referea la Congresul american, care urmează să voteze asupra principiului unui intervenţii militare în Siria, la solicitarea preşedintelui Barack Obama.

"Franţa este total supusă politicilor americane în regiune (...), Franţa este, în prezent, aservită (Statelor Unite). Franţa merită mai mult decât atât", a adăugat Moqdad.

El a anunţat că puterea siriană îşi mobilizează aliaţii împotriva Washingtonului şi aliaţilor acestuia.

"Statele Unite îşi mobilizează în prezent aliaţii în vederea unei agresiuni împotriva Siriei. Cred că, la rândul său, Siria are dreptul să îşi mobilizeze aliaţii şi ca aceştia să îi ofere toate tipurile de susţinere", a subliniat el, fără să vrea să ofere detalii.

"Iranul, Rusia, Africa de Sud şi ţări arabe au refuzat această agresiune şi sunt pregătite să facă faţă acestui război pe care îl vor declara Statele Unite şi aliaţii lor, inclusiv Franţa, Siriei", a spus Moqdad.

În opinia sa, "poziţia rusă este neschimbată. Este o poziţie responsabilă, (a unei ţări) prietene care susţine pacea", a subliniat el. "Nu am simţit în vreun moment că (Rusia) ar da înapoi", a adăugat diplomatul.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut miercuri ca occidentalii să prezinte la ONU "probe convingătoare" cu privire la folosirea armelor chimice de către regimul sirian al lui Bashar al-Assad, afirmând că ţara sa este pregătită, în acest caz, să "acţioneze cel mai hotărât şi serios posibil".

Întrebat despre exerciţiul israeliano-american de marţi, în cursul căruia Rusia a detactat lansarea a două rachete balistice trase în Mediterana, adjunctul ministrului de Externe a răspuns că "dacă a fost un mesaj care ne-a fost adresat, l-am primit şi vom riposta în acelaşi mod atunci când va fi în interesul nostru", fără să facă alte precizări.

"Avem capacităţi de apărare pe care americanii şi israelienii le cunosc bine", a dat el asigurări.

Referitor la presupusul atac chimic de la 21 august, lângă Damasc, care s-a soldat cu sute de morţi potrivit unor ţări occidentale, el a reafirmat că Guvernul sirian "nu poate să fi utilizat sub nicio formă asemenea arme, în cazul în care ele există, împotriva propriului popor".

"Aceste substanţe chimice au ajuns la terorişti (rebeli) prin Turcia, există de asemenea două kilograme de sarin provenite din Libia, care au fost confiscate", a declarat Faycal Moqdad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici