Administraţia SUA critică din nou reformele judiciare din Israel

Administraţia SUA a criticat din nou, luni, reformele judiciare din Israel, exprimând regret că un element central a fost adoptat printr-o majoritate limitată la coaliţia proguvernamentală, potrivit site-ului Ynetnews.com.

345 afișări
Imaginea articolului Administraţia SUA critică din nou reformele judiciare din Israel

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

"Este trist că legea a fost adoptată cu o majoritate redusă. Statele Unite consideră că modificările democratice majore trebuie aprobate prin consens. Îi îndemnăm pe liderii Israelului să lucreze pentru consens, prin dialog politic", a declarat Karine Jean-Pierre, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Zeci de mii de de persoane s-au adunat, luni după-amiază, în faţa Knessetului, în centrul Ierusalimului, pentru a protesta faţă de avansarea reformelor judiciare. Au avut loc violenţe între protestatari şi forţele de ordine.

Parlamentul Israelului a aprobat, luni, un proiect de lege prin care limitează prerogativele sistemului judiciar de examinare a activităţilor guvernamentale, pe fondul protestelor masive din ultimele luni. Proiectul de lege, care limitează atribuţiile justiţiei de analizare a "caracterului rezonabil" al activităţilor guvernamentale, a fost adoptat de Knesset cu 64 de voturi favorabile şi zero împotrivă, în contextul în care deputaţii opoziţiei au boicotat votul. Practic, la vot au participat doar membrii coaliţiei de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu.

Noua lege prevede încetarea analizării de către instanţe judiciare a unor decizii cu caracter administrativ aprobate de funcţionari guvernamentali.

Iniţiativele coaliţiei naţionalist-religioase din Israel au generat proteste masive în ultimele luni. În primăvară, premierul Benjamin Netanyahu suspendase procedurile de adoptare a reformelor judiciare, dar Knessetul a reluat recent lucrările, în pofida reizbucnirii protestelor şi a criticilor venite din partea formaţiunilor opoziţiei şi a Administraţiei SUA.

În contextul disputelor politice, Curtea Supremă de Justiţie din Israel a acceptat recent să examineze o moţiune depusă de un grup civic prin care este solicitată demiterea premierului Benjamin Netanyahu din cauza unui presupus caz de conflict de interese. Organizaţia Fortăreaţa Democraţiei argumentează că Netanyahu este în situaţie de conflict de interese, întrucât modifică normele judiciare deşi este vizat de procese penale pentru corupţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici