Adrian Severin va candida pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă

Adrian Severin, un europarlamentar român de centru-stânga, se pregăteşte să candideze pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă, care va fi creat după ratificarea Tratatului de la Lisabona, potrivit unor surse de la Bruxelles şi Bucureşti, citate de site-ul Euractiv.

19 afișări
Imaginea articolului Adrian Severin va candida pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă

Adrian Severin va candida pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

În timp ce vechile state membre ale UE au divergenţe cu privire la desemnarea fostului premier britanic Tony Blair pentru postul de preşedinte al Consiliului UE, un politician provenind din ultimul val de extindere se pregăteşte să se alăture "trio-ului tenorilor UE", a declarat o sursă de rang înalt.

Tratatul de la Lisabona, care mai trebuie ratificat de Cehia, înfiinţează două noi posturi proeminente alături de cea a preşedintelui Comisiei Europene: un preşedinte permanent al Consiliului UE şi un Înalt Reprezentant pentru Politica Externă, care va fi şi comisar pentru Afaceri Externe.

În calitate de fost vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe, candidatura lui Adrian Severin nu este de neglijat. El este considerat un om important în Parlamentul European, datorită poziţiei sale de vicepreşedinte pentru Politică Externă al Grupului Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor (S&D), şi a deţinut funcţii importante în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliului Europei şi Convenţiei privind Viitorul Europei. În prezent, Adrian Severin se află în SUA, în calitate de copreşedinte al unei delegaţii a PE, şi nu a putut comenta informaţia privind candidatura sa.

Se pare că strategia României se bazează pe presupunerea că funcţia de preşedinte al Consiliului va fi alocată unui reprezentant al Partidului Popular European de centru-dreapta (PPE), ceea ce sporeşte probabilitatea ca postul de Înalt Reprezentant să fie repartizat unui socialist.

"În realitate există doar două candidaturi serioase: (ministrul de Externe al Marii Britanii, David) Miliband, şi Severin", a declarat un membru al grupului S&D, excluzând alte candidaturi de centru-stânga, precum cea a fostului ministru de Externe german Frank-Walter Steinmeier, a fostului premier italian Giuliano Amato şi a fostului ministru francez Elisabeth Guigou. Totuşi, dat fiind că Miliband ar prefera să devină lider al Partidului Laburist în Marea Britanie, Severin este foarte disponibil, a adăugat aceeaşi sursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici