Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vrea să treacă la "lucruri mai dificile" în dosarul nuclear iranian

AIEA vrea să treacă la "lucruri mai dificile", după progresele înregistrate recent în dosarul iranian, şi anume la abordarea problemei unei eventuale dimensiuni militare a programului nuclear al Teheranului, a declarat Yukiya Amano, directorul Agenţiei, într-un interviu exclusiv pentru AFP.

176 afișări
Imaginea articolului Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vrea să treacă la "lucruri mai dificile" în dosarul nuclear iranian

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică vrea să treacă la "lucruri mai dificile" în dosarul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am început cu măsuri practice şi uşor de pus în aplicare, apoi trecem la lucruri mai dificile", a subliniat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). "Dorim, desigur, să includem probleme (referitoare) la posibila dimensiune militară în etapele următoare", a continuat el.

Agenţia ONU urmăreşte să stabilească dacă Teheranul a acţionat în vederea creării bombei atomice înainte de 2003 şi eventual după aceea.

Într-un raport dur, difuzat la sfârşitul lui noiembrie 2011, AIEA a prezentat un adevărat "catalog" de elemente, considerate ca fiind credibile, care relevă că această posibilitate nu poate să fie exclusă. Raportul a fost respins de către Iran, care a negat întotdeauna că a vrut sau că vrea să creeze un arsenal nuclear militar.

După doi ani de negocieri fără rezultat, cele două părţi au încheiat un acord de etapă, la 11 noiembrie, care nu evoca, totuşi, probleme legate de o posibilă dimesniune militară a programului nuclear iranian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici