Ahmadinejad acuză Statele Unite că se comportă ca un dictator planetar

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a apreciat că Statele Unite se comportă ca un "dictator planetar", criticând dur şi Israelul, într-un discurs susţinut la sosirea în Nigeria, unde participă la un summit D-8, grup din care fac parte opt ţări musulmane în curs de dezvoltare.

14 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad acuză Statele Unite că se comportă ca un dictator planetar

Mahmoud Ahmadinejad acuză Statele Unite că se comportă ca un dictator planetar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite "se proclamă şef al lumii, dar toată lumea ar trebui să ştie că autoritatea autoproclamată este dictatură", a declarat Ahmadinejad, în faţa a aproximativ o sută de persoane adunate la Ambasada Iranului din Abuja.

"Era dictaturii s-a terminat", a adăugat el, potrivit traducerii engleze a declaraţiilor.

Preşedintele iranian a fost primit cu entuziasm la sosirea sa în Nigeria, ţară africană unde musulmanii reprezintă aproape jumătate din populaţia de 150 de milioane de locuitori.

"Vom pune capăt suferinţelor poporului din Palestina (...) Refugiaţii palestinieni se vor întoarce în patria lor (...), în curând ne vom sărbători victoria", a adăugat el.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 9 iunie, un al patrulea set de sancţiuni, financiare şi militare, împotriva Iranului, care refuză să suspende activităţile nucleare sensibile, în special îmbogăţirea de uraniu, iar Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat unilateral sancţiuni suplimentare.

Occidentul bănuieşte că Iranul vrea să obţină armament atomic, sub acoperirea unui program nuclear civil, însă Teheranul dezminte categoric acuzaţiile.

Organizaţia D-8, înfiinţată în 1997, este formată din Bangladesh, Egipt, Indonezia, Iran, Malaysia, Nigeria, Pakistan şi Turcia, ţări cu o populaţie totală de 930 de milioane de locuitori. Grupul îşi propune să promoveze coooperarea economică şi solidaritatea între statele membre.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici