Ahmadinejad câştigă alegerile prezidenţiale din primul tur, cu 62,63 la sută

Preşedintele iranian în exerciţiu, Mahmoud Ahmadinejad, a câştigat alegerile prezidenţiale din primul tur de scrutin, cu 62,63 la sută din voturi, a anunţat sâmbătă ministrul de Interne, Sadegh Mahsouli.

13 afișări
Imaginea articolului Ahmadinejad câştigă alegerile prezidenţiale din primul tur, cu 62,63 la sută

Ahmadinejad, reales preşedinte al Iranului, conform rezultatelor parţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ahmadinejad a primit 24.527.516 din voturi, dintr-un total de 39.165.191 de sufragii exprimate, dintre care 409.389 au fost invalidate.

Principalul adversar al preşedintelui în exerciţiu, fostul premier Mir Hossein Moussavi, a obţinut 13.216.411 din voturi (33,75 la sută), în timp ce conservatorul Mohsen Rezai a acumulat 1,73 la sută din voturi şi reformatorul Mehdi Karoubi, 0,85 la sută.

Ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a calificat sâmbătă realegerea lui Ahmadinejad drept "o adevărată sărbătoare" şi scrutinul un "succes masiv", conform televiziunii de stat.

"Participarea de peste 80 la sută şi cele 24 de milioane de voturi pentru preşedintele ales sunt o adevărată sărbătoare care poate garanta progresul ţării, securitatea naţională şi o bucurie durabilă", a afirmat cea mai înaltă autoritate din stat.

Ayatollahul promisese să nu îşi dezvăluie votul, dar îi acordase înaintea scrutinului un sprijin implicit lui Ahmadinejad. El a "felicitat poporul pentru un succes masiv".

La rândul său, reformatorul Karoubi a apreciat sâmbătă că rezultatele anunţate de Ministerul de Interne sunt "ilegitime" şi "inacceptabile", conform unui comunicat.

De la anunţul primelor rezultate parţiale, ministerul nu a furnizat nici o cifră privind rata de participare. Daneshjou a apreciat că "nivelul de participare va fi de peste 36 de milioane de voturi, respectiv o rată de 75-82 la sută".

După anunţul închiderii urnelor, în cursul serii, Mir Hossein Moussavi, în vârstă de 67 de ani, a revendicat o victorie categorică.

La puţin timp însă agenţia oficială Irna a anunţat un succes clar al lui Mahmoud Ahmadinejad.

În comunicatul citit presei, Moussavi a afirmat că echipele sale au "constatat în anumite oraşe, precum Shiraz, Ispahan şi Teheran, un număr insuficient de buletine de vot".

"Anumite persoane de la sediul nostru au fost atacate. Voi urmări, cu sprijinul poporului, persoanele aflate la originea acestor acte ilegale", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici