Alain Juppe: Romii emigrează în vest din cauza condiţiilor inacceptabile din România şi Bulgaria

Fostul premier francez Alain Juppe a declarat miercuri pentru postul de radio France Inter că problema romilor poate fi "tratată doar la nivel european", apreciind că romii emigrează "în vest" din cauza "condiţiilor inacceptabile" din România şi Bulgaria, relatează France24, în pagina electronică.

26 afișări
Imaginea articolului Alain Juppe: Romii emigrează în vest din cauza condiţiilor inacceptabile din România şi Bulgaria

Alain Juppe: Romii emigrează în vest din cauza condiţiilor inacceptabile din România şi Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul premier al lui Jacques Chirac a apreciat că problema romilor poate fi "tratată doar la nivel european", arătând că este de acord, în această privinţă, cu opinia liderului Europe Ecologie (EE), Daniel Cohn-Bendit. El a subliniat că aceste populaţii vin "în vest" pentru că au "condiţii de viaţă complet inacceptabile în ţările lor de origine, România şi Bulgaria".

"Este necesar ca această problemă să fie soluţionată împreună cu aceste ţări, care sunt membre ale Uniunii Europene (UE) şi care trebuie să ia iniţiative, poate cu ajutorul financiar al Uniunii, pentru a le asigura condiţii de viaţă mai decente şi pentru a lupta împotriva rasismului, căruia aceste populaţii îi sunt victime", a declarat el.

De asemenea, răspunzând unei întrebări cu privire la unele "derapări" ale Guvernului în probleme de securitate, fostul premier a declarat că asemenea evenimente "se întâmplă uneori". "Am avut un exemplu (în acest sens) nu cu mult timp în urmă, atunci când Christian Estrosi (...) i-a adus în discuţie pe primari, în cadrul politicii de securitate. Era complet absurd. Nu cunosc niciun primar care să nu îşi facă griji cu privire la securitatea concetăţenilor săi", a declarat el.

În opinia lui Juppe, este necesar să se "iasă din acest tip de clivaj politic continuu stânga-dreapta". El a adăugat că în Franţa "se fac multe legi, dar se poate observa că multe dintre ele nu sunt puse în aplicare". "Să începem prin aplicarea legilor existente, iar ulterior vom vedea dacă este, într-adevăr, necesar să le înăsprim", a continuat fostul pemier. "A avut loc o ameliorare a libertăţilor publice, în ultima perioadă", a exemplificat el, referindu-se la problema priorităţii constituţionalităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici