Albania şi Croaţia au fost invitate să adere la NATO, nu şi Macedonia

Albania şi Croaţia au primit, joi, invitaţia de a adera la NATO, invitaţia pentru Macedonia fiind amânată, a anunţat, joi, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

70 afișări
Imaginea articolului Albania şi Croaţia au fost invitate să adere la NATO, nu şi Macedonia

Albania şi Croaţia au fost invitate să adere la NATO, nu şi Macedonia (Imagine: Mediafax Foto)

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anunţat, joi, că NATO a decis să nu invite Macedonia să se alăture Alianţei, din cauza diferendului legat de nume, în cazul căruia nu s-a înregistrat un succes, admiţând că se spera să existe trei invitaţii la acest summit.

Secretarul general al NATO a dat citirii unui text al NATO cu privire la decizia de neinvitare a Macedoniei, în care se precizează că Alianţa "recunoaşte activitatea susţinută şi angajamentul demonstrate de fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei faţă de valorile europene şi operaţiunile Alianţei".

"Le felicităm pentru eforturile făcute", se arată în textul declaraţiei referitoare la Macedonia, adăugându-se că "Alianţa a observat cu regret că nu s-a înregistrat un rezultat de succes în privinţa numelui".

Astfel, s-a căzut de acord ca invitaţia pentru Macedonia să fie făcută cât se poate de repede, de îndată ce o soluţie acceptabilă în privinţa numelui va fi găsită, iar "atunci, discuţiile vot fi reluate cu neîntârziere şi vor fi închise cât se poate de repede".

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a recunoscut că se spera ca la summit-ul de la Bucureşti să existe trei invitaţii.

"Nu vă ascund că speram să avem trei invitaţii, dar există această chestiune a numelui. Aceasta este situaţia, şi pot să îmi imaginez foarte uşor ce dazamăgire uriaşă este pentru compatrioţii dumneavoastră dar cred că veţi vedea că există şi o parte de încurajare în acest text", a declarat Scheffer.

Întrebat ce state s-au opus intrării Macedoniei în NATO, Scheffer a spus: "După cum ştiţi, nu comentez niciodată poziţiile individuale ale Aliaţilor şi nu voi face o excepţie astăzi".

Legat de un termen limită pentru invitarea Macedoniei, secretarul general al NATO a precizat că nu există un termen limită. "Încurajăm soluţionarea cât mai rapidă a acestei probleme, dar nu există un termen limită", a spus Scheffer.

Referindu-se la aşteptările NATO cu privire la Macedonia, secretarul general al NATO a precizat că aceasta este "o chestiune ce priveşte ce se va întâmpla după invitaţia oficială".

Preşedintele SUA George W. Bush a declarat, joi, că regretă că Macedonia nu a fost invitată să adere la NATO, la summit-ul de la Bucureşti şi că problema legată de numele acestei ţări trebuie rezolvată rapid, pentru ca acest stat să se poată alătura Alianţei.

Jurnaliştii macedoneni care se aflau la conferinţa de presă susţinută joi de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, au ieşit din sală în momentul în care oficialul Alianţei a anunţat că Macedonia nu a primit invitaţia de aderare.

Muntenegru şi Bosnia şi Herţegovina au fost invitate să înceapă un dialog susţinut cu NATO, a anunţat, joi, secretarul general al Alianţei.

Tot astăzi, liderii NATO au decis joi să nu includă Georgia şi Ucraina în Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP), dar au convenit să revizuiască progresele celor două ţări în decembie, a declarat un diplomat din cadrul Alianţei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici