Alegătorii bulgari votează în cadrul scrutinului legislativ anticipat

Bulgarii, cetăţenii cei mai săraci ai Uniunii Europene, au început să voteze duminică dimineaţă în cadrul scrutinului legislativ anticipat, al doilea din ultimele 20 de luni, în această ţară marcată de corupţie şi instabilitate.

244 afișări
Imaginea articolului Alegătorii bulgari votează în cadrul scrutinului legislativ anticipat

Alegătorii bulgari votează în cadrul scrutinului legislativ anticipat (Imagine: Shutterstock)

Institutele de sondaje prezintă drept câştigător, dar fără o majoritate absolută, partidul GERB al fostului premier conservator Boiko Borisov, în vârstă de 55 de ani, care a demisionat în 2013 după manifestaţii împotriva sărăciei şi corupţiei.

GERB ar urma să obţină între 31 şi 37 la sută din voturi, cu mult în faţa socialiştilor (19-21 la sută), care au susţinut Guvernul tehnocrat al lui Plamen Oreşarski.

Cel puţin alte patru partide ar urma să treacă pragul electoral de 4 la sută pentru a intra în Parlamentul care se anunţă divizat, ceea ce va face dificilă formarea unui Guvern.

În total, 18 partide şi şapte coaliţii îşi dispută voturile celor 6,87 milioane de alegători înscrişi, dintre care 5,7 milioane locuiesc în Bulgaria. Prezenţa pe listele electorale a peste un milion de bulgari care locuiesc în străinătate riscă să favorizeze manipulările, conform analiştilor.

Mai multe organizaţii neguvernamentale, printre care şi Transparency International, denunţă de altfel practica "cumpărării voturilor" folosită de partide şi antreprenori, care au recurs la diverse tactici de presiune asupra alegătorilor.

Peste 40 de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) monitorizează procesul electoral.

O rată de participare de aproximativ 45 la sută este preconizată, potrivit Gallup, mai mică decât cea înregistrată la ultimele alegeri anticipate din 2013, de 51,33 la sută.

Rezultatele primelor sondaje efectuate la ieşirea de la urne vor fi anunţate la închiderea secţiilor de vot, la ora 19.00 (19.00, ora României). Rezultatele oficiale definitive sunt aşteptate la mijlocul săptămânii viitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici