Alegătorii columbieni votează în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Secţiile de votare au fost deschise duminică la ora locală 08.00 (16.00, ora României) în Columbia, pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care favoritul preşedintelui în exerciţiu, Alvaro Uribe, este considerat favorit.

14 afișări
Imaginea articolului Alegătorii columbieni votează în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Alegătorii columbieni votează în turul doi al alegerilor prezidenţiale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 30 de milioane de alegători din cei 46 de milioane de locuitori sunt chemaţi la urne pentru a-l alege pe succesorul preşedintelui în exerciţiu al acestei ţări cu o poziţie strategică în America Latină, care se învecinează cu Brazilia, Venezuela, Peru, Ecuador şi Panama.

Fostul ministrul al Apărării (2006-2009), Juan-Manuel Santos, candidatul Partidului social de uniune naţională, care se prezintă ca fiind favoritul lui Alvaro Uribe, îl înfruntă pe fostul primar al oraşului Bogota (1995-1997 şi 2001-2003), Antanas Mockus, candidatul Partidului ecologist.

Sondajele îl dau pe primul favorit cu 65 la sută din intenţiile de vot, faţă de 28 la sută pentru Mockus, potrivit ultimelor studii.

Scrutinul, cu ocazia căruia au fost mobilizaţi 350.000 de poliţişti şi militari pentru a evita eventualele ameninţări cu atentate ale gherilei Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), se va desfăşura până la ora locală 16.00 (24.00, ora României).

Santos este considerat un continuator al politicii ostile desfăşurate de Uribe împotriva gherilei, în vreme ce Antanas Mockus se prezintă ca un "outsider" pregătit să lupte împotriva anumitor probleme endemice ale societăţii columbiene, precum corupţia şi violenţa.

Rezultatele oficiale după numărarea a peste 90 la sută din voturi sunt aşteptate în jurul orei locale 18.00 (luni, 02.00, ora României).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici