ALEGERI ÎN LITUANIA: Opoziţia de stânga, pe primul loc după primul tur al scrutinului legislativ - exit-poll

Opoziţia de stânga se clasează pe primul loc în urma primului tur al alegerilor legislative, duminică, în Lituania, cu 19,8% din voturi pentru Partidul Muncii şi 17,8% pentru Partidul Social Democrat, potrivit unui exit-poll realizat de Institutul RAIT pentru agenţia de presă BNS.

148 afișări
Imaginea articolului ALEGERI ÎN LITUANIA: Opoziţia de stânga, pe primul loc după primul tur al scrutinului legislativ - exit-poll

Scrutinul parlamentar din Lituania a început

Partidul Conservator condus de premierul Andrius Kubilius, aflat la putere de patru ani, a obţinut 16,7%, un rezultat mai bun decât al aliatului său, Mişcarea Liberală (8,5%), dar şi în comparaţie cu cele obţinute de către un nou partid împotriva pedofiliei, Vocea Curajului (8,5%), şi de către partidul populist de dreapta Dreptate şi Justiţie (8,4%), potrivit acestui sondaj.

Turul doi, prevăzut la 28 octombrie, vizează doar o parte a mandatelor de deputat şi ar urma să nu afecteze în mod sensibil rezultatele primului tur, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna la scrutinurile anterioare.

Alegătorii vor alege 141 de deputaţi dintre cei 1.927 de candidaţi înscrişi pe listele depuse de 18 partide. Şaptezeci de parlamentari sunt desemnaţi prin scrutin proporţional pe liste de partid, iar 71 printr-un scrutin uninominal în două tururi. Turul doi va avea loc doar în circumscripţiile în care niciun candidat nu va obţine pragul de 50% din voturi.

"Sondajul realizat la ieşirea de la urne arată că nu există un învingător clar. Există o posibilitate să se formeze o coaliţie în jurul a cel puţin trei partide. Eu cred că vor fi social-democraţii, Partidul Muncii şi Partidul Dreptate şi Justiţie", a declarat pentru AFP liderul Partidului Muncii Viktor Uspaskich, eurodeputat şi om de afaceri controversat, de origine rusă.

Întrebat dacă Partidul Muncii va propune un premier, Viktor Uspaskich a răspuns că este "prea devreme" pentru a discuta despre acest lucru.

"Vom aştepta turul doi. Social-democraţii au, în general, rezultate bune în turul doi", a adăugat el.

Premierul conservator a fost sancţionat pentru politica sa de austeritate, care a permis totuşi Lituaniei să iasă dintr-o profundă criză economică.

Stânga a promis, între altele, creşterea salariului minim la 1.509 litas (aproximativ 437 de euro), introducerea unei impozitări progresive asupra venitului şi o "resetare" a relaţiei cu Rusia, afectată în prezent de reclamarea unor reparaţii în contul celor aproximativ 50 de ani de ocupaţie sovietică şi o acţiune în justiţie împotriva Gazprom, care vinde prea scump, în opinia autorităţilor de la Vilnius, gaze naturale Lituaniei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici