Alegeri Taiwan. Candidatul pro-independenţă, preia conducerea în scrutinul prezidenţial / China l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos

Lai Ching-te, candidatul la prezidenţiale din partea partidului de guvernământ din Taiwan, a luat sâmbătă un prim avans în numărătoarea provizorie a voturilor, ceea ce ar putea duce la câştigarea alegerilor pe care China le-a prezentat ca fiind o alegere între război şi pace, scrie Reuters.

693 afișări
Imaginea articolului Alegeri Taiwan. Candidatul pro-independenţă, preia conducerea în scrutinul prezidenţial / China l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos

Alegeri Taiwan. Candidatul pro-independenţă, preia conducerea în scrutinul prezidenţial

Lai, vicepreşedinte al Taiwanului, a ajuns la peste trei milioane de voturi, după închiderea urnelor la ora 16.00 (08.00 GMT), potrivit unei numărători efectuate de presa taiwaneză, ceea ce îl plasează confortabil în faţa celor doi contracandidaţi ai săi, deşi niciun partid nu şi-a recunoscut sau revendicat victoria.

Partidul său, Partidul Democrat Progresist, care susţine identitatea separată a Taiwanului şi respinge pretenţiile teritoriale ale Chinei, doreşte să obţină un al treilea mandat, un lucru fără precedent în cadrul actualului sistem electoral din Taiwan.

Lai se confruntă cu doi adversari pentru preşedinţie - Hou Yu-ih, din partea celui mai mare partid de opoziţie din Taiwan, Kuomintang, şi fostul primar din Taipei, Ko Wen-je, din partea micului Partid Popular din Taiwan, fondat abia în 2019.

În numărătoarea curentă a voturilor raportată de mass-media din Taiwan, Hou se afla pe locul al doilea, cu aproximativ 2,7 milioane de voturi, în timp ce Ko avea puţin peste două milioane.

În perioada premergătoare alegerilor, China l-a denunţat în repetate rânduri pe Lai ca fiind un separatist periculos şi a respins apelurile sale repetate la discuţii. Lai afirmă că se angajează să menţină pacea în strâmtoarea Taiwan şi să consolideze apărarea insulei.

Ministerul taiwanez al Apărării a declarat sâmbătă dimineaţă că a observat din nou baloane chinezeşti care au traversat strâmtoarea, unul dintre acestea zburând chiar deasupra Taiwanului. Ministerul a denunţat valul de baloane raportate deasupra strâmtorii în ultima lună drept război psihologic şi o ameninţare la adresa siguranţei aviaţiei.

„Nimeni nu vrea război”, a declarat Jennifer Lu, o femeie de afaceri în vârstă de 36 de ani, care se juca pe un teren de iarbă cu fiica sa după ce a votat de dimineaţă în districtul Songshan din Taipei.

Alegerile parlamentare sunt la fel de importante, mai ales dacă niciun partid nu obţine o majoritate, ceea ce ar putea împiedica capacitatea noului preşedinte de a adopta legi şi de a cheltui, în special pentru apărare.

„În comparaţie cu alegerile anterioare, rezultatul de data aceasta este foarte greu de prezis”, a declarat Liao Jeng-wen, 44 de ani, un lucrător din sectorul financiar care a votat sâmbătă dimineaţa.

„Următorul lider al Taiwanului ar trebui să se gândească la modalităţi de a se înţelege în mod paşnic cu China... Mulţi taiwanezi cred că ar trebui să menţinem status quo-ul”.

Preşedintelui Tsai Ing-wen i se interzice prin constituţie să candideze din nou după două mandate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici