Alegerile contestate şi războaiele, principalele pericole cu care se confruntă jurnaliştii

Războaiele şi alegerile contestate sunt cele mai periculoase evenimente pentru jurnalişti, dintre care au murit 76 în 2009, cu 16 mai mult decât în 2008, potrivit bilanţului pentru 2009 al organizaţiei Reporters sans Frontiere (Reporteri fără Frontiere), prezentat, marţi, la Paris.

21 afișări
Imaginea articolului Alegerile contestate şi războaiele, principalele pericole cu care se confruntă jurnaliştii

Alegerile contestate şi războaiele, principalele pericole cu care se confruntă jurnaliştii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Războaiele şi alegerile au fost principalele ameninţări cu care s-au confruntat ziariştii în 2009", a subliniat Jean-Francois Julliard, secretar general al organizaţiei Reporters sans frontieres, cu ocazia publicării acestui bilanţ.

"Violenţele pre sau postelectorale comise împotriva jurnaliştilor au fost deosebit de importante în 2009 în ţările cu un nivel scăzut al democraţiei", a adăugat el.

Anul 2009 a mai fost marcat şi de un număr mai mare de jurnalişti răpiţi (33, faţă de 29 în 2008), agresaţi sau ameninţaţi (1.456 faţă de 929) şi de represalii mai puternice la adresa bloggerilor (151 în 2009 faţă de 59).

Numărul ţărilor afectate de cenzurarea Internetului aproape s-a dublat cu 60 de ţări care au recurs la această practică faţă de 37 cu un an mai devreme.

"De fiecare dată când Internetul sau noile tipuri de presă (reţele sociale, telefoane mobile etc.) joacă un rol preponderent în difuzarea informaţiilor, represiunile sunt severe", a comentat Julliard.

"Principalul nostru motiv de îngrijorare în 2009 vine din exodul masiv al jurnaliştilor provenind din ţări represive precum Iranul sau Sri Lanka", potrivit secretarului general al RSF.

"Autorităţile acestor ţări au înţeles că, obligându-i pe ziarişti să plece, reduc în mod considerabil pluralismul de idei şi gradul de critică, această tendinţă este periculoasă şi trebuie să fie denunţată în forţă", a conchis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici