Alerta de tsunami, ridicată în Polinezia

Alerta de tsunami din Polinezia a fost ridicată la ora locală 11.20 (23.20, ora României), au anunţat autorităţile locale, precizând că nu au fost înregistrate victime sau pagube importante.

36 afișări
Imaginea articolului Alerta de tsunami, ridicată în Polinezia

Un cutremur cu magnitudinea de 8,8 s-a produs sâmbătă în Oceanul Pacific, în apropiere de coasta chiliană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Avem un volier eşuat la Nuku Hiva, o barcă de pescuit scufundată la Hiva Oa şi un dig avariat", a declarat Magali Charbounneau, director de cabinet al Înaltului comisar al republicii în Polinezia Franceză. Cele două insule, aflate în arhipelagul Marchize, au fost cel mai grav afectate de tsunami, la Hiva Oa fiind înregistrate valuri de patru metri la ora locală 8.20.

Celelalte arhipelaguri din Polinezia au fost mai puţin afectate de tsunami, generat de cutremurul cu magnitudinea 8,8 produs sâmbătă dimineaţă în Chile.

Insulele Marchize, aflate în nord-estul Polineziei, au fost afectate de o primă serie de valuri de aproape doi metri în jurul orelor locale 7.00 - 8.00 (19.00 - 20.00, ora României), în unele zone marea retrăgându-se cu până la 15 metri între două valuri succesive.

În insulele Tahiti şi Moorea, unde este concentrată cea mai mare parte a populaţiei polineziene, au fost înregistrate valuri de mai puţin de 50 de centimetri, iar arhipelagul Gambier a fost afectat de un val de mai puţin de un metru, care nu a provocat pagube importante.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici