Alex Jones trebuie să plătească daune de 45,2 milioane de dolari pentru acuzaţii false şi dezinformare

Conspiraţionist american Alex Jones trebuie să plătească părinţilor unui băiat de 6 ani ucis în masacrul din 2012 de la Sandy Hook 45,2 milioane de dolari daune, pe lângă 4,1 milioane de dolari daune compensatorii deja acordate, pentru că a spus că împuşcăturile au fost o farsă.

528 afișări
Imaginea articolului Alex Jones trebuie să plătească daune de 45,2 milioane de dolari pentru acuzaţii false şi dezinformare

Hepta

Juraţii unei instanţe din Texas au decis ca americanul conspiraţionist Alex Jones să plătească părinţilor unui băiat de 6 ani ucis în masacrul din 2012 de la Sandy Hook 45,2 milioane de dolari în daune punitive, pe lângă cele 4,1 milioane de dolari în daune compensatorii deja acordate, pentru că a afirmat în mod fals că împuşcăturile au fost o farsă, potrivit Reuters.

Neil Heslin şi Scarlett Lewis, părinţii lui Jesse Lewis, în vârstă de 6 ani, care a fost ucis, au declarat că adepţii lui Jones i-au hărţuit şi le-au trimis ameninţări cu moartea timp de ani de zile, crezând în mod fals că mint în legătură cu moartea fiului lor în timpul împuşcăturilor din 14 decembrie 2012, care au ucis 20 de copii şi şase membri ai personalului de la Şcoala Elementară Sandy Hook din Newtown, Connecticut.

Cei 12 juraţi au decis asupra daunelor punitive la o zi după ce au stabilit daunele compensatorii, în urma unui proces de două săptămâni. Procesul de defăimare a fost prezidat de judecătoarea Maya Guerra Gamble la tribunalul de stat din Austin, capitala Texasului, unde îşi are sediul emisiunea radiofonică a lui Jones şi emisiunea de extremă dreapta Infowars.

Jones, o figură proeminentă în cercurile de dreapta americane şi un susţinător al fostului preşedinte Donald Trump, calificase masacrul de la Sandy Hook drept o farsă a guvernului american pusă în scenă cu ajutorul unor actori de criză pentru a servi drept pretext pentru a le lua americanilor armele.

După pronunţarea verdictului, Lewis a declarat reporterilor că rezultatul procesului a arătat că „putem alege dragostea”, adăugând: „Suntem cu toţii responsabili unii pentru alţii”.

Părinţii ceruseră 145,9 milioane de dolari în daune punitive şi 150 de milioane de dolari în daune compensatorii. Despăgubirile compensatorii sunt acordate pentru a acoperi suferinţa şi pierderile reclamantului. Daunele punitive sunt acordate pentru a pedepsi acţiunile pârâtului.

Un avocat al lui Jones, Federico Andino Reynal, ceruse juraţilor să dea un verdict de 270.000 de dolari în daune punitive, pe baza numărului de ore pe care Infowars le-a dedicat reportajului despre Sandy Hook.

În afara tribunalului, Reynal a declarat reporterilor că verdictul este ridicat, dar că legea texană limitează daunele punitive la 750.000 de dolari pentru fiecare reclamant.

Reynal a declarat ulterior pentru Reuters că a urmărit să minimizeze daunele compensatorii pe parcursul procesului, ştiind că există un plafon pentru daunele punitive.

„Întotdeauna am ştiut că va fi o garanţie, aşa că strategia a funcţionat”, a spus Reynal, referindu-se la plafon.

Despăgubirile punitive au fost stabilite la 4,2 milioane de dolari pentru că Jones l-a defăimat pe Heslin punând la îndoială faptul că acesta l-a ţinut în braţe pe fiul său mort după împuşcături şi la 20,5 milioane de dolari pentru Heslin şi Lewis pentru suferinţă psihică.

„Vă cerem să trimiteţi un mesaj foarte, foarte simplu, şi anume: opriţi-l pe Alex Jones. Opriţi monetizarea dezinformării şi a minciunilor”, le-a spus Wesley Todd Ball, avocatul părinţilor, juraţilor vineri, înainte ca aceştia să înceapă deliberările privind daunele punitive.

Jones a încercat să se distanţeze de teoriile conspiraţiei în timpul mărturiei sale în proces, cerându-le scuze părinţilor şi recunoscând că Sandy Hook a fost „100% real”.

Atacatorul de la Sandy Hook, Adam Lanza, a folosit o puşcă Remington Bushmaster în timpul masacrului, care s-a încheiat când s-a sinucis la auzul sirenelor poliţiei care se apropiau.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici