Alex Salmond apreciază drept "grotescă" afirmaţia lui Barroso privind viitorul european al Scoţiei

Premierul scoţian, Alex Salmond, a apreciat drept "grotescă", duminică, o avertizare a preşedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a afirmat că "ar fi extrem de dificil, chiar imposibil" ca o Scoţie independentă să devină membră a Uniunii Europene (UE).

729 afișări
Imaginea articolului Alex Salmond apreciază drept "grotescă" afirmaţia lui Barroso privind viitorul european al Scoţiei

Alex Salmond apreciază drept "grotescă" afirmaţia lui Barroso privind viitorul european al Scoţiei

"Este o afirmaţie grotescă", a declarat Salmond, citat într-un comunicat publicat la câteva ore după declaraţiile lui Barroso pentru BBC.

Acesta din urmă a apreciat că "ar fi extrem de dificil, chiar imposibil ca o Scoţie independentă să adere la UE", în cazul în care această regiune britanică va deveni stat după referendumul din 18 septembrie. El a prezentat ca argument dificultatea "de a obţine aprobarea tuturor statelor membre (UE) în vederea integrării unui nou stat provenit dintr-o ţară" membră deja UE.

"Realitatea este că niciun stat membru nu a spus că va exercita dreptul de veto împotriva unei noi aderări a Scoţiei" la UE, a continuat Salmond. "Aderarea unei Scoţii independente la UE relevă voinţa democratică a poporului scoţian şi avizul altor state membre Uniunii, nu a Comisiei Europene", a insistat el.

Totodată, premierul scoţian a apreciat drept "ridicolă" comparaţia făcută de Barroso între Scoţia şi Kosovo, care vrea să se apropie de UE deşi mai multe ţări din Uniune, între care Spania, nu îi recunosc independenţa.

Spre deosebire de Kosovo, "Scoţia este deja în UE şi este de patruzeci de ani", a afirmat Salmond.

Scoţienii urmează să participe la 18 septembrie la un referendum privind independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie.

Dacă scoţienii se vor pronunţa pentru un stat independent, Guvernul scoţian intenţionează să depună candidatura Scoţiei la UE. În opinia lui Salmond, aderarea la UE ar putea avea loc "între votul pentru independenţă şi proclamarea independenţei", prevăzută în 2016 de către autorităţile scoţiene.

"De fapt, a conchis Salmond, aderarea Scoţiei la UE va fi singura ameninţare dacă vom deveni independenţi şi dacă Regatul Unit organizează un referendum privind o eventuală ieşire din UE", aşa cum s-a angajat premierul David Cameron.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici