Algele ar putea reduce emisiile de metan cu 82%. Ce au descoperit cercetătorii în cazul vitelor

  • Hrănirea cu alge marine a vacilor este o metodă viabilă, pe termen lung, de reducere a emisiilor de gaze, au descoperit oamenii de ştiinţă.
  • Cercetătorii au descoperit că vacile au produs cu 82% mai puţin metan după ce li s-a introdus o cantitate mică de alge în furajele lor, timp de cinci luni.
  • Agricultura reprezintă aproximativ 10% din emisiile din SUA.
786 afișări
Imaginea articolului Algele ar putea reduce emisiile de metan cu 82%. Ce au descoperit cercetătorii în cazul vitelor

Algele ar putea reduce emisiile de metan cu 82%. Ce au descoperit cercetătorii în cazul vitelor

Cercetătorii care au introdus o cantitate mică de alge în hrana vitelor în decurs de cinci luni au constatat că noua dietă a determinat bovinele să producă cu 82% mai puţin metan, un gaz puternic cu efect de seră, în atmosferă.

Descoperirea se bazează pe cercetările anterioare care au arătat că algele ar putea reduce producţia de metan a vacilor într-un interval de timp mai scurt. „Avem acum dovezi solide că algele din dieta bovinelor sunt eficiente în reducerea gazelor cu efect de seră şi că eficacitatea nu scade în timp”, a spus Ermias Kebreab, director al World Food Center şi un om de ştiinţă agricol la Universitatea din California, Davis.

Kebreab a efectuat cercetarea, publicată în Plos One, alături de Breanna Roque, doctorandă.

Vacile produc metan din cauza microbilor din stomac, pe măsură ce îşi digeră alimentele fibroase, într-un proces asemănător fermentaţiei. Metanul are o viaţă mai scurtă în atmosferă decât dioxidul de carbon, dar este de peste 30 de ori mai eficient în captarea căldurii, făcându-l un gaz cu efect de seră major. Un tip de algă numită Asparagopsis taxiformis poate contracara parţial aceste emisii de la vaci, potrivit The Guardian.

În urmă cu doi ani, cercetări separate efectuate de Kebreab şi Roque au constatat că suplimentele cu alge marine reduc metanul la vacile de lapte, constatând că nu a afectat producţia de lapte a rumegătoarelor. Cele mai recente cercetări, de data aceasta asupra bovinelor de carne, nu au găsit în mod similar nicio diferenţă în gustul cărnii de la animalele care consumă alge.

Următoarea provocare, potrivit cercetătorilor, va fi găsirea fermierilor cu suficientă cantitate de Asparagopsis taxiformis, o iarbă marină roşie, având în vedere că nu există o cantitate abundentă de animale disponibile pentru ferme.
 
„Este mai mult de lucru, dar suntem foarte încurajaţi de aceste rezultate", a spus Roque. „Avem acum un răspuns clar la întrebarea dacă suplimentele de alge marine pot reduce în mod durabil emisiile de metan al efectivelor de animale şi eficacitatea pe termen lung a acestora”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici