Ali Khamenei exclude posibilitatea inspectării instalaţiilor militare iraniene

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a reafirmat, marţi, că nu va permite marilor puteri să inspecteze instalaţiile militare aparţinând Iranului şi a condiţionat semnarea unui acord final în programul nuclear de anularea sancţiunilor internaţionale impuse ţării sale.

207 afișări
Imaginea articolului Ali Khamenei exclude posibilitatea inspectării instalaţiilor militare iraniene

Ali Khamenei exclude posibilitatea inspectării instalaţiilor militare iraniene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îngheţarea activităţilor de cercetare şi dezvoltare pentru o perioadă de zece sau 12 ani nu este acceptabilă", a declarat Khamenei.

"Posibilitatea verificării bazelor noastre militare iese din discuţie şi este una dintre liniile noastre roşii", a reafirmat el.

Reacţia lui Khamenei intervine în contextul în care membrii occidentali ai Grupului P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) cer verificarea pentru o perioadă de cel puţin zece ani a activităţii nucleare iraniene în schimbul anulării sancţiunilor economice internaţionale şi semnării unui acord final până la 30 iunie.

"Toate sancţiunile economice, financiare şi bancare trebuie anulate odată cu semnarea acordului", a insistat Khamenei.

Inspectori din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) verifică instalaţiile nucleare declarate de Iran, dar se plâng de lipsă de acces la baze, documente şi persoane relevante pentru domeniul nuclear iranian.

În acest context, Franţa a cerut regimului de la Teheran să-şi intensifice cooperarea cu AIEA dacă doreşte semnarea unui acord final.

Însă Parlamentul de la Teheran a adoptat marţi un proiect de lege care interzice accesul inspectorilor AIEA în baze militare din Iran şi posibilitatea ca aceştia să interogheze cercetători iranieni în domeniul nuclear.

Teheranul şi Grupul P5+1 au încheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea şi încadrarea activităţilor nucleare ale Iranului în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale impuse regimului iranian. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv până la 30 iunie.

Calendarul anulării sancţiunilor şi viitorul cercetării şi dezvoltării atomice iraniene sunt, în continuare, principalele puncte de fricţiune între cele două părţi.

Occidentul suspectează Iranul că încearcă să fabrice arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil. Teheranul respinge acuzaţiile.

Ali Khamenei este cel mai puternic om din Republica Islamică şi are ultimul cuvânt de spus în toate problemele de stat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici