Alte 6 obiecte, inclusiv documente clasificate, descoperite la locuinţa lui Joe Biden din Wilmington

O nouă percheziţie făcută vineri de Departamentul de Justiţie al SUA la locuinţa preşedintelui Joe Biden din Wilmington a descoperit alte 6 obiecte, inclusiv documente marcate drept clasificate, a anunţat sâmbătă seară un avocat al preşedintelui într-un comunicat.

882 afișări
Imaginea articolului Alte 6 obiecte, inclusiv documente clasificate, descoperite la locuinţa lui Joe Biden din Wilmington

Alte 6 obiecte, inclusiv documente clasificate, descoperite la locuinţa lui Joe Biden din Wilmington

Unele dintre documentele clasificate şi "materialele din jur" datau din timpul mandatului lui Biden în Senatul american, unde a reprezentat statul Delaware din 1973 până în 2009, potrivit avocatului său, Bob Bauer. Alte documente datează din timpul mandatului său de vicepreşedinte în administraţia Obama, din 2009 până în 2017, a precizat Bauer, citat de Reuters.

Departamentul de Justiţie, care a efectuat o percheziţie care a durat peste 12 ore, a luat, de asemenea, unele notiţe pe care Biden le-a scris personal de mână în calitate de vicepreşedinte, potrivit avocatului.

Preşedintele a oferit acces "la locuinţa sa pentru a permite Departamentului Justiţiei să efectueze o percheziţie a întregii incinte pentru a găsi potenţiale înregistrări ale vicepreşedintelui şi potenţiale materiale clasificate", a precizat Bauer.

Nici Biden şi nici soţia sa nu au fost prezenţi în timpul percheziţiei, a precizat avocatul. Biden se află în Rehoboth Beach, Delaware, pentru weekend.

Alte dosare guvernamentale clasificate au fost descoperite luna aceasta la reşedinţa din Wilmington a lui Biden, iar în noiembrie într-un birou privat pe care acesta l-a păstrat la un think tank din Washington, D.C., după ce şi-a încheiat mandatul de vicepreşedinte în administraţia Obama în 2017.

Sâmbătă, Bauer nu a precizat unde au fost găsite documentele în locuinţa din Wilmington. Documentele clasificate anterioare au fost găsite în garajul casei şi într-un spaţiu de depozitare din apropiere.

Percheziţia arată că anchetatorii federali avansează rapid în ancheta privind documentele clasificate găsite în posesia lui Biden. În această lună, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a numit un consilier special pentru a investiga această chestiune.

Consilierul special Robert Hur, care a fost numit în timpul procesului, investighează modul în care preşedintele şi echipa sa au gestionat documentele clasificate din epoca Obama, care au fost găsite recent în posesia privată a lui Biden.

Avocaţii lui Biden au găsit toate documentele descoperite înainte de percheziţia de vineri a Departamentului de Justiţie, potrivit Casei Albe. A fost prima dată când autorităţile federale au efectuat o percheziţie pentru documente guvernamentale la adresele private ale lui Biden, potrivit informaţiilor făcute publice.

Republicanii au comparat ancheta cu investigaţia în curs de desfăşurare privind modul în care fostul preşedinte Donald Trump a gestionat documentele clasificate după preşedinţia sa. Casa Albă a precizat că echipa lui Biden a cooperat cu autorităţile în ancheta lor şi a predat documentele respective. Trump a rezistat să facă acest lucru până la o percheziţie a FBI în luna august în staţiunea sa din Florida.

Percheziţia escaladează mizele juridice şi politice pentru preşedinte, care a insistat că descoperirea anterioară de materiale clasificate la domiciliul său şi la fostul său birou va fi considerată în cele din urmă lipsită de consecinţe.

Biden a declarat joi că nu are "niciun regret" că nu a dezvăluit public înainte de alegerile de la jumătatea mandatului descoperirea de documente clasificate la fostul său birou şi că este convins că problema va fi rezolvată.

"Nu există nici acolo, nici acolo", a declarat Biden reporterilor în timpul unei deplasări în California, joi.

De la descoperirea documentelor lui Biden, Trump s-a plâns că anchetatorii Departamentului de Justiţie îl tratează diferit pe succesorul său.

"Când va percheziţiona FBI-ul numeroasele locuinţe ale lui Joe Biden, poate chiar Casa Albă?". a declarat Trump într-o postare pe reţelele de socializare la începutul acestei luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici