Ambasadorul rus: Nu sunt obstacole în îmbunătăţirea relaţiilor Rusia-România, dar este necesară voinţă

Ambasadorul rus, Valery Kuzmin, a afirmat miercuri că, "în principiu", nu există obstacole majore în calea îmbunătăţirii relaţiilor dintre Rusia şi România, admiţând totuşi că există o problemă de voinţă politică la Bucureşti şi notând că schimburile comerciale bilaterale sunt în creştere.

1816 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul rus: Nu sunt obstacole în îmbunătăţirea relaţiilor Rusia-România, dar este necesară voinţă

Întrebat, în contextul recentei vizite la Moscova a premierului ungar Viktor Orban, despre perspectivele relaţiilor ruso-române, Valery Kuzmin a afirmat că Rusia este dispusă la îmbunătăţirea relaţiilor cu numeroase ţări. „Sigur, noi credem că nu este vorba doar de Ungaria, există un număr de ţări care, în pofida problemelor, uneori conflicte, interese aflate în contradicţie, caută soluţii, discută cu Rusia, cooperează cu Rusia. Din acest punct de vedere, ca să spun aşa, în principiu nu există obstacole majore în calea unor bune relaţii bilaterale, cu beneficii reciproce şi, spre exemplu, sunt vizibile interese reciproce în ambele ţări pentru promovarea afacerilor şi a tuturor tipurilor de cooperare în domeniul afacerilor. În cadrul instrumentelor care sunt disponibile, noi încercăm să încurajăm interesele reciproce la nivel bilateral", a afirmat Valery Kuzmin, enumerând totuşi, printre obstacolele în relaţiile diplomatice, „lipsa voinţei politice la Bucureşti".

„Sigur că pandemia COVID-19 nu a făcut prea mult bine relaţiilor noastre, relaţiilor comerciale. (...) Chiar şi obţinerea unei vize a devenit problematică în contextul restricţiiilor sanitare. Dar eu sper că actuala situaţie pandemică va fi depăşită. (...) Pot spune că anul trecut schimburile comerciale au crescut cu o treime, o creştere de peste 30% faţă de nivelul anului 2020. Şi, conform estimărilor noastre, schimburile comerciale au atins nivelul de circa 4,5 miliarde de dolari. Statisticile oficiale pentru ultimele 12 luni nu sunt încă disponibile", a precizat Valery Kuzmin, într-o conferinţă de presă organizată miercuri la Bucureşti.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici