Americanul Alan Gross, eliberat de Cuba, invitat de onoare la discursul lui Obama în Congres

Americanul Alan Gross, eliberat în decembrie de către autorităţile din Cuba după cinci ani de detenţie, este invitat, împreună cu soţia, la discursul despre "starea Uniunii" pe care Barack Obama îl susţine marţi în Congres, a anunţat Casa Albă luni, relatează AFP.

150 afișări
Imaginea articolului Americanul Alan Gross, eliberat de Cuba, invitat de onoare la discursul lui Obama în Congres

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lista celor 23 de invitaţi ai Primei Doamne Michelle Obama la acest discurs anual vizează să confere o prezenţă unor elemente din discursul prezidenţial, susţinut în faţa tuturor membrilor Congresului, membrilor administraţiei, comandanţilor militari şi judecătorilor Curţii Supreme.

Barack Obama i-a invitat pe astronautul Scott Kelly, un adolescent în vârstă de 13 ani dintr-un cartier sensibil din Chicago, un fost combatant care şi-a pierdut picioarele în Afganistan, studenţi, o mamă afectată de criză sau mama a doi copii care a fost operată de o tumoare la creier mulţumită reformării sistemului de Sănătate.

O studentă, Ana Zamora, care a obţinut în 2012 un permis de muncă temporară în cadrul unui program creat de către Barack Obama pentru tineri imigranţi clandestini, va ilustra eforturile preşedintelui democrat în favoarea unei reformări a sistemului imigraţiei.

Toţi se vor aşeza alături de Michelle Obama, în tribuna care domină hemiciclul Camerei Reprezentanţilor, locul intervenţiei.

Alan Gross, în vârstă de 65 de ani, lucra ca subcontractor pentru Agenţia americană pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) atunci când a fost arestat de către Havana şi condamnat, în 2011, pentru spionaj. El se afla pe insulă pentru a ajuta comunitatea evreiască din Cuba să obţină acces la Internet.

Eliberarea sa surprinzătoare, pe 17 decembrie, a avut loc în cadrul unei normalizări a relaţiilor dintre Washington şi Havana anunţate în mod simultan de către Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro.

"Preşedintele a ordonat începerea normalizării relaţiilor între ţările noastre, ceea ce reprezintă cea mai semnificativă schimbare de politică din ultimii 50 de ani", scria Casa Albă luni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici