Amnesty International critică situaţia romilor şi implicarea României în programul închisorilor secrete CIA

Etnicii romi continuă să fie vizaţi de acte de discriminare în România, arată raportul privind "Drepturile Omului" elaborat de organizaţia Amnesty International, documentul notând şi faptul că Bucureştiul este dat în judecată la CEDO pentru participarea la programul CIA de transferuri extraordinare.

1078 afișări
Imaginea articolului Amnesty International critică situaţia romilor şi implicarea României în programul închisorilor secrete CIA

Amnesty critică situaţia romilor din România şi implicarea în programul închisorilor CIA (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Romii continuă să se confrunte cu discriminare sistematică, evacuări forţate şi alte încălcări ale drepturilor omului. Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţelor împotriva femeilor şi a violenţelor casnice a intrat în vigoare în septembrie 2016", se arată în raportul Amnesty International privind situaţia Drepturilor Omului în România.

"În raportul din aprilie 2016, raportorul special ONU privind combaterea sărăciei extreme şi pentru drepturile omului a cerut autorităţilor din România să admită actele severe de discriminare împotriva romilor, să implementeze Strategia de Incluziune a Romilor 2015-2020 şi să ia măsuri punctuale în domeniile educaţiei, serviciilor medicale şi integrării pe piaţa muncii, inclusiv prin introducerea unor garanţii de evitare a evacuărilor forţate şi de îmbunătăţire a accesului la locuinţe sociale. Preocupări similare au fost exprimate de Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului", subliniază AI.

"La Curtea Europeană a Drepturilor Omului există o procedură judiciară împotriva României pentru complicitate la programul SUA de transferuri extraordinare şi detenţie secretă (...)", notează Amnesty International.

"Abd al-Rahim al-Nashiri, un cetăţean saudit deţinut la Penitenciarul militar Guantánamo Bay, a depus o reclamaţie împotriva României în 2012, acuzând că a fost răpit şi torturat într-un centru secret de detenţie CIA din Bucureşti în perioada 2004-2006 şi că România nu a efectuat o investigaţie adecvată privind deţinerea sa în secret", subliniază Amnesty International.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului critică şi cazurile de violenţă casnică din România.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici