Viktor Ianukovici, fostul preşedinte al Ucrainei: Nu am solicitat niciodată Rusiei să trimită militari în Ucraina

Viktor Yanukovich, fostul preşedinte al Ucrainei, a declarat în cadrul unui interviu că nu a solicitat niciodată Rusiei să trimită militari pe teritoriul ucrainean în anul 2014, informează Tass.

851 afișări
Imaginea articolului Viktor Ianukovici, fostul preşedinte al Ucrainei: Nu am solicitat niciodată Rusiei să trimită militari în Ucraina

Viktor Ianukovici, fostul preşedinte al Ucrainei: Nu am solicitat niciodată Rusiei să trimită militari în Ucraina

Interviul, preluat de jurnalişti ruşi şi ucraineni, s-a sincronizat cu cea de-a treia aniversare a loviturii de stat din Ucraina.

”Nu am solicitat nicidată trimiterea de trupe în Ucraina”, a spus acesta.

”Nu mi-am trădat nicioată poporul, ci am încercat să-l protejez, să fac ceea ce ţinea de competenţele mele”, a afirmat Viktor Yanukovich.

El a declarat că ţelul său era ”oprirea grupărilor armate ilegale ce nu se supuneau nimănui şi au început să ucidă oameni în Donbass”.

”Acesta era scopul meu. Poate părea determinat de emoţii dar am încercat să-i protejez pe oameni”, a mai afirmat fostul preşedinte.

În cadrul interviului, fostul lider ucrainean a menţionat evenimentele EuroMaidanului, spunând că el a făcut concesii şi a îndeplinit toate solicitările opoziţiei, dar ”manipularea şi tehnicile folosite în acel moment, precum şi manevrarea opiniei publice a fost efectuată la un ridicat nivel profesional”.

Yanukovich a declarat în cadrul interviului că i-ar fi adresat o scrisoare preşedintelui american, Donald Trump, în care solicită oferirea unei evaluări legale şi politice a acţiunilor oficialilor SUA în timpul EuroMaidanului.

Potrivit lui Yanukovich, Statele Unite a continuat să susţină radicalii ucraineni ce au organizat o lovitură de stat în timpul evenimentelor din Donbass.

Revoluţia din Piaţa Independenţei (Maidan Nezalezhnosti) a fost urmată de tensiuni cu Rusia, care a anexat regiunea ucraineană Crimeea, şi de un conflict separatist soldat până acum cu peste 9.500 de morţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici