Kievul propune eliminarea dreptului de veto al Rusiei la ONU în cazul deciziilor privind Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a propus eliminarea dreptului de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU în cazul deciziilor referitoare la situaţia din Ucraina, motivând că Moscova ar fi direct implicată în conflictul din regiunea Donbass, notează agenţia rusă Tass.

924 afișări
Imaginea articolului Kievul propune eliminarea dreptului de veto al Rusiei la ONU în cazul deciziilor privind Ucraina

Kievul propune eliminarea dreptului de veto al Rusiei la ONU în cazul deciziilor privind Ucraina (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

"Este necesar să reformăm de urgenţă Consiliul de Securitate pentru a elimina abuzul de dreptul de veto. Consiliul de Securitate ar trebui să aibă capabilitatea de a aborda în mod eficient conflictele sângeroase indiferent de posibila prezenţă a unui stat implicat în conflict la aceasta masă, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate", a declarat Klimkin.

Oficialul a mai adăugat că "nu mai este acceptabil ca paragraful 3 al articolului 27 din Carta (ONU), în speţă <<o parte implicată în dispută ar trebui să se abţină de la vot>>, să fie în continuare ignorat în mod flagrant. Este imperios necesar să fie introduse proceduri mai clare pentru a permite o implementare corespunzătoare a articolului".

Klimkin a mai spus că "agresiunea (rusă) împotriva Ucrainei vizează şi unitatea transatlantică şi Europeană ca elemente de bază ale securităţii globale".

Anterior, fostul ambasador rus la Naţiunile Unite, Vitali Churkin, decedat recent, declarase că orice iniţiativă care aduce atingere dreptului de veto al celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate este inacceptabilă pentru Rusia.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici