Analişti militari, instruiţi de Pentagon pentru a lansa mesaje pozitive despre Irak

Mai mulţi analişti militari americani solicitaţi de posturile de televiziune să comenteze războiul din Irak au fost instruiţi de Pentagon, existând suspiciuni că au fost manipulaţi pentru a relata favorabil despre administraţia George W. Bush.

21 afișări
Imaginea articolului Analişti militari, instruiţi de Pentagon pentru a lansa mesaje pozitive despre Irak

Pentagonul (Imagine: Mediafax Foto)

Articolul evidenţiază o legătură între adminsitraţia Bush şi foştii ofiţeri de rang înalt care au activat ca analişti plătiţi de posturile de televiziune, întrucât aceştia au beneficiat de conferinţe private, călătorii gratuite şi acces la unele informaţii secrete, pentru a le influenţa comentariile, potrivit New York Times.

"Din dosare şi interviuri reiese faptul că administraţia Bush a utilizat controlul asupra accesului şi informaţiilor într-un efort de a-i transforma pe analişti într-un fel de cal troian mediatic, instrument menit să influenţeze comentariile privind terorismul, în interiorul principalelor reţele de radio şi televiziune", potrivit sursei citate.

În apărarea sa, Pentagonul a declarat că acestora le-au fost furnizate informaţii clare şi corecte.

Mulţi dintre comentatori au legături cu contractorii militari, angajaţi de administraţia americană în eforturile din cadrul războiului, dar aceste aspecte au fost rareori aduse la cunoştinţa publicului, uneori nici posturile de televiziune unde urmau să apară nu au ştiut aceste lucruri, mai spune publicaţia.

Unul dintre cazurile citate de New York Times se referă la vara lui 2005, odată cu intensificarea acuzaţiilor privind încălcările drepturilor omului, la centrul de detenţie de la Guantanamo, unde se află deţinuţii suspectaţi de terorism.

Potrivit cotidianului, ofiţerii biroului de comunicare ai administraţiei Bush au strâns un grup de ofiţeri militari în rezervă pe care i-au transportat la centrul de detenţie cu un avion utilizat de regulă de vicepreşedintele Dick Cheney, pentru a le relata varianta lor în acest caz. Mulţi ofiţeri din acest grup au apărut în nenumărate rânduri la posturile de televiziune în calitate de comentatori.

Kenneth Allard, fost analist militar la postul NBC, care a predat un curs referitor la informaţii pe timp de război la Universitatea Naţională de Apărare, a declarat pentru New York Times că întreaga campanie a fost o operaţiune informaţională "coerentă, activă" şi sofisticată.

Pe măsură ce situaţia din Irak se degrada, acesta a evidenţiat o discrepanţă între ceea ce li s-a spus analiştilor în conferinţele private şi ceea ce era evidenţiat în cadrul reportajelor şi cărţilor. "M-am simţit folosit", a mărturisit Allard.

Unii analişti au declarat că şi-au reprimat îndioielile referitoare la situaţia din Irak de teamă că îşi vor periclita accesul la informaţii, iar mulţi alţi au informat faptul că au permis intereselor lor să influenţeze activitatea mediatică.

Potrivit unor documente ale Pentagonului, se făcea referire la analiştii militari "propagatori ai mesajului forţelor" sau "surogate" pe care adminsitraţia Bush se poate baza pentru a transmiste "ideile şi mesajele" milioanelor de americani "sub forma propriilor opinii".

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Bryan Whitman a pledat în favoarea activităţii de cooperare a Departamentului pentru Apărare cu analiştii militari, susţinând că acestora le-a fost furnizată informaţie factuală despre război.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici