Anchetatorii ruşi nu au identificat încă sursa poloniului folosit în cazul lui Litvinenko

Experţii ruşi nu au reuşit încă să identifice sursa poloniului folosit pentru uciderea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, a declarat, marţi, procurorul rus Aleksandr Bastrikin, citat de pagina electronică a agenţiei RIA Novosti.

2 afișări

Rusia a declanşat propria anchetă în legătură cu uciderea lui Litvinenko, apreciind că dovezile anchetatorilor britanici împotriva principalului suspect, rusul Andrei Lugovoi, sunt nefondate.

"Prima fază a investigaţiei a arătat că poloniul nu prezintă semne de identificare", a spus Bastrakin, şeful comisiei de anchetă de la Procuratura Generală a Rusiei. "Încercăm să stabilim sursa originală a poloniului, care este foarte importantă", a adăugat el.

Scotland Yard afirmă că Litvinenko a fost intoxicat cu o doză letală de poloniu în data de 1 noiembrie 2006, când s-a întâlnit cu Lugovoi, fost agent de pază la Kremlin devenit om de afaceri, şi cu partenerul acestuia, Dmitri Kovtun, considerat martor în acest caz.

Marea Britanie a cerut extrădarea lui Lugovoi, însă Rusia afirmă că prevederile constituţionale nu permit extrădarea sa, dar a sugerat că l-ar putea judeca la Moscova în cazul în care Marea Britanie va prezenta suficiente dovezi.

Lugovoi, care deţine o firmă de securitate privată, intenţionează să candideze pentru un mandat de deputat la alegerile din decembrie, iar statutul de parlamentar i-ar oferi, în conformitate cu legislaţia rusă, imunitate faţă de urmărirea penală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici