Angela Merkel, primul cancelar german care participă la manifestările din 11 noiembrie

Cancelarul german, Angela Merkel, va participa la 11 noiembrie, la Paris, alături de Nicolas Sarkozy, la ceremoniile care marchează înfrângerea Germaniei în faţa Aliaţilor şi încheierea Primului Război Mondial, a confirmat preşedintele Franţei.

27 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel, primul cancelar german care participă la manifestările din 11 noiembrie

Angela Merkel, primul cancelar german care participă la manifestările din 11 noiembrie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La 11 noiembrie vom fi împreună la Paris, la Arcul de Triumf", a declarat şeful statului francez înaintea unei întâlniri şi a unui dineu împreună cu Angela Merkel.

Niciun cancelar german nu a participat vreodată la Paris la ceremoniile armistiţiului de la 11 noiembrie 1918.

"Nicolas Sarkozy doreşte, după moartea ultimului soldat francez care a luptat în acest război, ca 11 noiembrie să devină o zi a reconcilierii franco-germane, pentru construcţia unui viitor comun", precizase, miercuri, preşedinţia franceză.

Ultimul combatant francez din Primul Război Mondial, Lazare Ponticelli, a decedat la 12 martie 2008, la vârsta de 110 ani.

Comemorările legate de Primul Război Mondial au prilejuit deja, acum 25 de ani, un gest puternic de reconciliere franco-germană.

Preşedintele Franţei, Francois Mitterrand, şi cancelarul Helmut Kohl s-au ţinut de mână pentru a se reculege în locul bătăliei de la Verdun din 1916, în memoria victimelor războiului din 1914-1918.

Miercuri, după Consiliul de Miniştri, la întâlnirea săptămânală cu presa, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Luc Chatel, anunţase că se pregăteşte o "ceremonie franco-germană" cu ocazia datei de 11 noiembrie, fără a se pronunţa cu privire la prezenţa Angelei Merkel.

Luc Chatel a mai calificat drept un "gest puternic, foarte important" venirea la Paris, miercuri, a Angelei Merkel, chiar în ziua învestirii sale de către Parlamentul german. Cancelarul german urma să ia cina la Paris, întorcând astfel politeţea şefului statului francez, care s-a deplasat la Berlin în orele următoare învestiturii sale, la 16 mai 2007.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici