Antony Blinken a spus că o confruntare cu China nu este inevitabilă, dar tensiunile dintre cele două state sunt tot mai ridicate

  • Confruntarea cu China nu este inevitabilă, dar Statele Unite sunt îngrijorate de agresiunea chineză, a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken.
  • Blinken a dat declaraţii cu puţin timp înainte de o întâlnire cu miniştrii de externe ai Australiei, Indiei şi Japoniei.
  • Cele patru naţiuni formează aşa-numitul "Quad", o alianţă democratică din zona Indo-Pacific creată pentru a contracara influenţa regională a Chinei.
23711 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken a spus că o confruntare cu China nu este inevitabilă, dar tensiunile dintre cele două state sunt tot mai ridicate

Întrebat de un reporter dacă o confruntare cu China în Indo-Pacific este inevitabilă, Blinken a răspuns: "Nimic nu este inevitabil".

"Cred că împărtăşim îngrijorarea că, în ultimii ani, China a acţionat mai agresiv acasă şi mai agresiv în regiune şi, într-adevăr, potenţial dincolo de aceasta", a spus Blinken, notează AP

Călătoria lui Blinken este menită să consolideze interesele Statelor Unite în Asia şi intenţia sa de a contracara asertivitatea tot mai mare a Chinei în regiune. El va vizita, de asemenea, Fiji şi va discuta despre preocupările legate de Coreea de Nord cu omologii săi japonezi şi sud-coreeni în Hawaii.

Ministerul chinez de Externe a acuzat săptămâna aceasta Statele Unite că se folosesc de Quad pentru a forţa alte ţări să accepte standardele democraţiei americane.

Anterior, vineri, Blinken şi ministrul japonez de externe, Hayashi Yoshimasa au avut o întâlnire bilaterală în cadrul căreia şi-au exprimat "îngrijorarea profundă" cu privire la mobilizarea armatei ruse la graniţa cu Ucraina, a declarat un oficial al Ministerului japonez de Externe.

Liderii au împărtăşit, de asemenea, "îngrijorarea" cu privire la escaladarea dezvoltării nucleare şi a rachetelor din Coreea de Nord, a declarat oficialul.

Ministrul australian de externe Marise Payne, care prezidează reuniunea celor patru state, a declarat că agenda va include distribuţia vaccinului COVID-19, tehnologiile cibernetice şi critice, combaterea dezinformării maliţioase şi periculoase, terorismul, securitatea maritimă şi schimbările climatice.

Se aşteaptă ca Blinken să abordeze ameninţările reprezentate de un parteneriat în creştere între Rusia autoritară şi China, în special după întâlnirea de duminică de la Beijing dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul chinez Xi Jinping, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici