- Home
- Externe
- (26.04.2024, 22:05)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 793. SUA anunţă încă 6 miliarde de dolari ajutor militar pentru Kiev / Ucraina distruge un elicopter militar rusesc pe aeroportul Ostafievo din Moscova / Putin arestează un jurnalist de la Forbes / Corpurile a 140 de ucraineni morţi, returnate familiilor
- Rusia afirmă că şi-ar putea degrada relaţiile cu SUA, Marea Britanie şi alte ţări occidentale dacă activele sale îngheţate vor fi confiscate, notează Sky News.
- Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat celelalte state din Uniunea Europeană să îşi consolideze apărarea şi să îşi reconsidere rolul pe scena mondială.
- Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmă că Beijingul trebuie să nu se mai alieze cu Rusia dacă doreşte o apropiere de Occident, potrivit Reuters.
- Spania va trimite rachete Patriot Ucrainei, însă Grecia exclude furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană către Kiev.
- Rusia ar avea dificultăţi în a-şi susţine invazia fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul vizitei la Beijing.
Urmărește
6139 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 793. Kievul distruge un elicopter militar rusesc pe aeroportul Ostafievo din Moscova / Putin arestează un jurnalist de la Forbes / Corpurile a 140 de ucraineni morţi, returnate familiilor
UPDATE Lituania, notă de protest împotriva şefului Serviciilor de la Minsk, după ce a declarat că Vilniusul pregăteşte un atac cu drone militare
Ministerul de Externe al Lituaniei a înmânat astăzi însărcinatului cu afaceri al ambasadei Belarusei la Vilnius, Iaroslav Khmil, o notă de protest faţă de declaraţiile lui Ivan Tertel, şeful Serviciilor de Securitate din Belarus, potrivit căruia Lituania pregăteşte atacuri pentru a fi efectuate pe teritoriul bielorus cu drone militare. Nota defineşte aceste declaraţii drept „aluzii fără niciun fundament” şi cere Ministerului de Externe de la Minsk să respingă cuvintele lui Khmil printr-o declaraţie oficială. „În caz contrar – continuă nota – Republica Lituania va adopta toate măsurile posibile pentru a garanta securitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud a încercat să se sinucidă
-
Războiul din Ucraina, ziua 1022. SUA aprobă un pachet de 266 de milioane de dolari pentru sprijinirea avioanelor F-16 ale Ucrainei / Instalaţie industrială avariată în urma unui atac cu rachete asupra unui port din sud-vestul Rusiei
-
Boloş: România este printre cele 5 state cărora li s-a acceptat o perioadă de ajustare de 7 ani
UPDATE GB: atac asupra ucrainenilor, o arestare. Ambasadorul Rusiei a fost convocat
Un britanic în vârstă de 20 de ani a fost acuzat că a organizat un atac incendiar împotriva unei ţinte legate de Ucraina la Londra în beneficiul statului rus, au anunţat procurorii. Serviciul Procuraturii Coroanei a declarat: „Activitatea investigată se presupune că ar fi inclus implicarea în planificarea unui atac incendiar asupra unei proprietăţi comerciale legate de Ucraina în martie 2024”. Guvernul britanic a declarat apoi că l-a convocat pe ambasadorul rus Andrei Kelin „în urma acuzaţiilor de activitate criminală orchestrată de Rusia pe teritoriul britanic”. Potrivit instanţei, Dylan Earl, originar din Leicestershire, centrul Angliei, avea legătură cu gruparea teroristă Wagner Group, relatează agenţia de presă Press Association.
UPDATE SUA anunţă încă 6 miliarde de ajutor militar pentru Kiev
Secretarul american al Apărării a anunţat un nou pachet de ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina. Pachetul va include, printre altele, şi alte rachete Patriot. În urmă cu câteva zile, imediat după aprobarea Congresului, preşedintele Biden a semnat un pachet de ajutor urgent de un miliard de dolari. Noile rachete vor fi folosite pentru a realimenta sistemele de apărare aeriană Patriot furnizate anterior şi fac parte dintr-un pachet care include, de asemenea, mai multe muniţii pentru sistemele avansate de rachete sol-aer Nasams. De asemenea, are echipamente suplimentare pentru a integra lansatoare de apărare aeriană occidentală, rachete şi radare în armamentele existente ale Ucrainei, multe dintre ele datând încă din sistemele anterioare din era sovietică.
UPDATE Ucraina: arestare preventivă a ministrului suspectat de corupţie
În Ucraina, o instanţă a dispus arestarea preventivă a ministrului Agriculturii, Mikola Solskim sub suspiciunea de corupţie. Este pentru prima dată când un ministru al guvernului lui Volodimir Zelenski este arestat în Ucraina. Solski este acuzat că şi-a însuşit terenuri deţinute de stat, fapte care au avut loc înainte de a intra în guvern. Ministrul neagă acuzaţiile, dar ieri şi-a depus demisia, care acum trebuie ratificată de Parlament. Instanţa a dispus reţinerea lui până cel puţin pe 24 iunie, stabilind cauţiune la 1,8 milioane de euro. Solski şi unii oficiali sunt bănuiţi că şi-au însuşit aproape 2.500 de hectare, între 2017 şi 2021, în regiunea Sumi, teren în valoare de câteva milioane de euro.
UPDATE Un jurnalist Forbes arestat în Rusia.
Jurnalistul Forbes Serghei Mingazov a fost arestat în Rusia pentru că „a răspândit ştiri false despre forţele armate”. Ziarele Rbk şi Meduza au relatat acest lucru, citându-l pe avocatul său. Apărătorul, Konstantin Bubon, a relatat pe Facebook că Mingazov, jurnalist la ediţia rusă a Forbes, este acuzat că a distribuit o postare pe canalul său Telegram, Khabarovskaia Mingazeta, cu privire la descoperirea de gropi comune în Bucea, Ucraina, în 2022. Reporterul se află acum în detenţie în oraşul Khabarovsk, din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Acuzaţia de răspândire a informaţiilor false şi discreditarea forţelor armate a fost introdusă în Codul Penal al Rusiei în 2022, la scurt timp după începerea intervenţiei armate în Ucraina, şi a fost folosită în mod repetat împotriva jurnaliştilor şi adversarilor care criticau ceea ce în Rusia se numeşte „ operaţiunea militară specială”. Potrivit estimărilor presei raportate de Meduza, 132 de persoane au fost până acum condamnate pentru această acuzaţie.
UPDATE Corpurile a 140 de soldaţi ucraineni ucişi în luptă, returnate
Cadavrele a 140 de soldaţi ucişi în timp ce încercau să apere regiunile Doneţk, Lugansk, Zaporojie, Herson şi Sumi de atacurile ruseşti au fost returnate Ucrainei, a anunţat autoritatea pentru schimbul de prizonieri de război de la Kiev, pe Telegram. Cinci cadavre au venit din zona Sumi, în nordul ţării. Rusia nu are sub controlul său un teritoriu ucrainean în acea zonă, dar la începutul lunii martie, unităţile de voluntari ruşi care luptau alături de Ucraina au făcut incursiuni pe teritoriul rus de acolo. Autoritatea a precizat că odată ce identităţile victimelor au fost stabilite, cadavrele vor fi predate familiilor acestora.
UPDATE UNICEF: numărul de copii ucişi în atacurile din Ucraina, creştere semnificativă
Potrivit Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), numărul confirmat de copii ucişi în atacuri pe teritoriul Ucrainei a crescut cu aproape 40% în acest an, comparativ cu anul trecut, potrivit unui comunicat de presă din partea UNICEF, citat de Ukrinform.
UPDATE Atac aerian în nord-estul Ucrainei. O clădire rezidenţială şi o unitate economică au fost lovite
O clădire rezidenţială şi o unitate economică din nord-estul Ucrainei au fost lovite în timpul unui atac aerian. Atacul a vizat zona de nord-est, au anunţat oficialii locali, potrivit Sky News.
Trei copii şi o femeie au fost răniţi după ce ruşii au bombardat partea centrală a oraşului Derhachi din regiunea Harkov, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov pe Telegram.
În regiunea Sumî, două bombe au lovit o instalaţie industrială, au declarat autorităţile regionale.
Ambele regiuni se învecinează cu Rusia şi au fost atacate frecvent în ultimele săptămâni.
UPDATE Blinken: Rusia ar întâmpina probleme în Ucraina dacă nu ar fi ajutată de China
Rusia ar avea dificultăţi în a-şi susţine invazia în Ucraina fără ajutorul Chinei, a declarat secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul vizitei la Beijing, unde s-a întâlnit cu diplomatul de vârf al Chinei, Wang Yi.
Blinken a declarat că a „reiterat” preocupările serioase legate de faptul că China furnizează componente care „alimentează războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”.
El a adăugat: „China este principalul furnizor de maşini-unelte, microelectronică şi nitroceluloză, care este esenţială pentru fabricarea muniţiilor şi a combustibililor pentru rachete şi a altor articole cu dublă utilizare pe care Moscova le foloseşte pentru a-şi spori baza industrială de apărare”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă, potrivit Sky News.
UPDATE Rusia este capabilă să „ţintească în mod continuu poziţii ucrainene” la nord de Doneţk
Forţele ruseşti şi-au accelerat înaintarea la vest de Avdiivka, a anunţat Ministerul britanic al Apărării, potrivit Sky News.
Rusia a preluat controlul asupra oraşului, care se află la nord de Doneţk, în estul Ucrainei, la mijlocul lunii februarie.
Zona este una dintre „zonele principale ale operaţiunilor ruseşti”, a precizat ministerul britanic al Apărării.
UPDATE Şoigu: Rusia nu are „niciun interes” să atace statele NATO
Rusia nu are niciun interes militar sau geopolitic în a ataca statele NATO, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, notează Sky News.
Acesta afirmă că trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea de graniţele sale, potrivit agenţiei TASS.
UPDATE Zelenski aminteşte lumii de ameninţarea nucleară rusă la comemorarea dezastrului de la Cernobîl
Într-o postare pe reţeaua X, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că dezastrul de la Cernobîl „a arătat lumii cât de repede pot apărea ameninţări mortale”, adăugând: „Radiaţiile nu recunosc graniţele şi nu disting steagurile naţionale”.
„Timp de 785 de zile, centrala nucleară din Zaporizhia, cea mai mare din Europa, a fost ţinută ostatică de teroriştii ruşi”, a spus el în cadrul postării.
UPDATE SUA speră că livrarea ATACMS va determina Germania să trimită Ucrainei rachete Taurus
Washingtonul speră că noile livrări de rachete ATACMS pentru Ucraina, cu rază lungă de acţiune, vor împinge Germania să trimită în sfârşit rachete Taurus pentru a ajuta Kievul să respingă invazia pe scară largă a Rusiei, potrivit TV5 Monde, citând un oficial american neidentificat.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat în mai multe rânduri că se opune trimiterii de rachete Taurus în Ucraina, invocând faptul că o astfel de manevră ar atrage Germania în război.
UPDATE UE ia în calcul primele sancţiuni asupra gazelor naturale lichefiate ruseşti
UPDATE Spania va trimite rachete Patriot Ucrainei
UPDATE Elveţia aprobă un ajutor de 5,5 miliarde de dolari pentru Ucraina
O comisie parlamentară elveţiană a aprobat un pachet de ajutor de 5,5 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Acesta face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri menite să îmbunătăţească securitatea internă a Elveţiei, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE SUA ar putea anunţa un ajutor militar de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina
Se aşteaptă ca SUA să anunţe un ajutor militar pe termen lung de 6 miliarde de lire sterline pentru Ucraina, potrivit Sky News.
Este probabil ca pachetul să includă muniţii pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, au declarat oficiali americani.
De asemenea, pe listă se vor afla radare de contra-artilerie, vehicule tactice, drone, sisteme de contra-drone şi artilerie.
UPDATE Tancurile Abrams donate de americani nu sunt folosite de ucraineni din cauza dronelor ruseşti
UPDATE Stoltenberg: Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă
Ucraina încă mai poate câştiga războiul împotriva Rusiei, dar aliaţii au mai multe de făcut pentru a se asigura că Kievul primeşte „sprijinul pe care l-am promis”, a declarat şeful NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul evenimentului Atlantik-Brucke din Berlin.
Secretarul general al Alianţei a declarat că membrii blocului trebuie acum să „transforme aceste angajamente în livrări reale de arme şi muniţii - şi să facă acest lucru rapid”.
„În ultimele luni, aliaţii din NATO nu au oferit sprijinul pe care l-am promis”, a spus el, adăugând: „Dar nu este prea târziu pentru ca Ucraina să învingă, deoarece mai mult sprijin este pe drum”, a afirmat Stoltenberg.
UPDATE Secretarul Trezoreriei SUA: G7 ar putea susţine ajutorarea Ucrainei cu dobânzi din activele ruseşti
Aliaţii din Grupul celor Şapte (G7), care nu doresc să confişte în mod direct activele ruseşti îngheţate, pot susţine o propunere a SUA care îşi propune să folosească în schimb dobânzile obţinute din aceste fonduri pentru a ajuta Ucraina, a declarat secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, într-un interviu acordat Reuters la 25 aprilie.
„Aceasta este o abordare care ar putea fi susţinută pe scară largă de ţările care sunt îngrijorate de confiscarea activelor, iar o parte din dobânzi ar putea fi devansate, de exemplu, printr-un împrumut”, a spus Yellen în cadrul interviului, potrivit The Kyiv Independent.
UPDATE Stoltenberg: China trebuie să nu se mai alieze cu Rusia dacă doreşte o apropiere de Occident
China trebuie să înceteze să mai susţină războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei dacă vrea să îmbunătăţească relaţiile cu Occidentul, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform Ukrinform, care citează agenţia Reuters.
Oficialul NATO a declarat că Beijingul ,,lucrează, de asemenea, pentru a furniza Rusiei capacităţi îmbunătăţite de sateliţi şi imagistică. China spune că doreşte relaţii bune cu Occidentul. În acelaşi timp, Beijingul continuă să alimenteze cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ei nu pot avea ambele variante".
UPDATE Grecia nu va trimite sisteme Patriot în Ucraina
Grecia nu va furniza Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot sau rachete S-300, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-un interviu acordat la 25 aprilie postului de ştiri Iefimerida, scrie The Kyiv Independent.
Potrivit lui Mitsotakis, trimiterea echipamentelor în Ucraina ar reprezenta un risc prea mare pentru securitatea aeriană a Greciei.
Anterior, Uniunea Europeană a insistat asupra ţărilor membre să urgenteze acordarea asistenţei aeriene pentru Ucraina, Grecia fiind una dintre statele care nu luaseră o decizie până în acel moment.
UPDATE Macron despre apărarea Europei: ,,Nu suntem echipaţi pentru a face faţă riscurilor"
Preşedintele francez Emmanuel Macron a îndemnat, la 25 aprilie, celelalte state din Uniunea Europeană să îşi consolideze apărarea şi să îşi reconsidere rolul pe scena mondială, notează The Kyiv Independent.
Macron a subliniat că Europei îi ,,lipseşte acum ambiţia" şi funcţionează ,,prea încet" într-o lume în schimbare rapidă, plină de provocări precum războiul, creşterea concurenţei comerciale şi lipsa de energie, printre altele, potrivit Financial Times.
ŞTIREA INIŢIALĂ:
Ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a declarat că Rusia va reacţiona dacă planurile de utilizare a activelor de 300 de miliarde de dolari îngheţate din 2022 vor fi puse în aplicare.
,,Scăderea nivelului relaţiilor diplomatice este una dintre opţiuni, desigur", a declarat el la 25 aprilie, potrivit agenţiei de presă de stat RIA, citată de Sky News.
Ministrul adjunct de externe al Rusiei a afirmat că Moscova studiază o formă optimă de reacţie, printre variante aflându-se măsuri care vizează activele ,,adversarilor occidentali”, precum şi reacţii de natură diplomatică, relevă sursa citată.
Kremlinul a calificat anterior starea actuală a legăturilor sale cu SUA ca fiind ,,sub zero", însă pănâ în prezent nu a avut loc nicio retrogradare oficială a relaţiilor de la începutul războiului din Ucraina.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Cât de importantă este o viață sexuală activă? Intimitatea fizică joacă un rol esențial în menținerea relațiilor sănătoase
Citește pe www.zf.ro: Cum a fost invadată Polonia de ruşi prin Belarus
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este, de fapt, în spatele TikTok. Povestea omului care a creat un fenomen pe care preşedintele Donald Trump vrea să îl distrugă, iar unele dintre cele mai importante companii americane vor să-l cumpere
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Pentru Mario, orice preț! Încolțit de datorii, Gino Iorgulescu a făcut un pact misterios cu 'locotenentul' lui Nuțu Cămătaru
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:33
-
astăzi, 08:29
Bilanţul atacului cu rachete ruseşti asupra oraşului Zaporojie a crescut la şase morţi