AP: Programul secret de spionaj al SUA a vizat înalţi oficiali venezueleni

O notă secretă obţinută de The Associated Press detaliază o operaţiune secretă de ani de zile a Administraţiei americane de combatere a drogurilor, care a trimis agenţi sub acoperire în Venezuela pentru a înregistra pe ascuns şi a construi cazuri de trafic de droguri împotriva conducerii ţării.

302 afișări
Imaginea articolului AP: Programul secret de spionaj al SUA a vizat înalţi oficiali venezueleni

AP: Programul secret de spionaj al SUA a vizat înalţi oficiali venezueleni

Nota secretă obţinută de The Associated Press detaliază operaţiunea secretă de ani de zile a Administraţiei americane de combatere a drogurilor. Nota arată că Administraţia SUA a trimis agenţi sub acoperire în Venezuela pentru a înregistra pe ascuns şi a construi cazuri de trafic de droguri împotriva conducerii ţării - un plan pe care SUA a recunoscut de la început că a fost, fără îndoială, o încălcare a dreptului internaţional.

„Este necesar să se desfăşoare această operaţiune în mod unilateral şi fără a notifica oficialii venezueleni”, se arată în memorandumul de 15 pagini din 2018 care extinde „Operaţiunea Money Badger”, o investigaţie despre care autorităţile spun că a vizat zeci de persoane, inclusiv preşedintele venezuelean Nicolás Maduro.

Deşi nu există niciun mecanism clar pentru a trage la răspundere Statele Unite din punct de vedere legal, dezvăluirea ameninţă să zdruncine relaţiile deja tensionate cu guvernul socialist al lui Maduro şi ar putea adânci resentimentele faţă de SUA în întreaga Americă Latină din cauza percepţiei de amestec în treburile interne. De asemenea, oferă o fereastră rară în ceea ce priveşte limitele pe care DEA era dispusă să le atingă pentru a lupta împotriva drogurilor într-o ţară care a interzis agenţii americani de droguri în urmă cu aproape două decenii.

Unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Maduro au fost implicaţi în această anchetă, inclusiv Alex Saab, omul de afaceri eliberat recent în cadrul unui schimb de prizonieri cu 10 americani şi un contractor de apărare fugar. Dar, până acum, nu era clar că anchetele americane care vizau Venezuela implicau tactici discutabile din punct de vedere juridic.

„Nu ne place să o spunem public, dar suntem, de fapt, poliţia lumii”, a declarat Wes Tabor, un fost oficial al DEA care a fost ataşat de ţară al agenţiei în Venezuela cu mult înainte de lansarea investigaţiei descrise în memorandum.

Tabor, care nu a dorit să confirme existenţa unor astfel de operaţiuni, a declarat că acţiunile unilaterale, sub acoperire, pot fi un instrument eficient atunci când sunt conduse cu limitele şi responsabilitatea corespunzătoare, în special într-o ţară precum Venezuela, unde liniile neclare dintre stat şi lumea interlopă criminală au făcut-o un punct de tranzit ideal pentru până la 15% din cocaina din lume.

„Nu ne ocupăm de respectarea legilor altor ţări atunci când aceste ţări sunt regimuri necinstite şi vieţile copiilor americani sunt în joc”, a spus el. „Iar în cazul Venezuelei, unde ne inundă cu droguri, merită riscul”.

DEA şi Departamentul de Justiţie au respins întrebările presei

DEA şi Departamentul de Justiţie au refuzat să răspundă la întrebările AP cu privire la memorandum, la frecvenţa cu care SUA desfăşoară activităţi unilaterale şi la componenţa comisiei care aprobă astfel de operaţiuni.

Ministerul venezuelean al comunicaţiilor nu a răspuns la solicitările de comentarii. Dar în ultimele zile Maduro a acuzat DEA şi CIA - ţinte obişnuite pe care le foloseşte pentru a-şi mobiliza susţinătorii - că au întreprins eforturi pentru a destabiliza ţara. CIA a refuzat să comenteze.

„Nu cred că preşedintele Biden este implicat”, a declarat Maduro într-o apariţie televizată luna aceasta. „Dar CIA şi DEA operează independent ca organizaţii criminale imperialiste”.

Documentul inedit a fost redactat în ajunul campaniei de „presiune maximă” a preşedintelui republican Donald Trump pentru a-l înlătura pe preşedintele venezuelean.

Maduro tocmai luase o turnură autoritară, impunându-se în ceea ce administraţia Trump a denunţat ca fiind o realegere fictivă în 2018. În decurs de câteva săptămâni, oficiali de rang înalt ai DEA au plănuit să desfăşoare cel puţin trei informatori sub acoperire pentru a înregistra pe ascuns oficiali de top suspectaţi de transformarea Venezuelei într-un stat narco. Dar, deoarece planul părea să încalce cu desăvârşire legislaţia venezueleană şi internaţională, a necesitat aprobarea a ceea ce este cunoscut sub numele de Comitetul de revizuire a activităţilor sensibile, sau SARC, un grup secret format din înalţi funcţionari ai Departamentului de Stat şi ai Departamentului de Justiţie, rezervat celor mai sensibile cazuri ale DEA care implică considerente etice, juridice sau de politică externă complicate.

Pe urmele demascării

Aceasta a marcat o extindere agresivă a „Money Badger”, pe care DEA şi procurorii din Miami au creat-o în 2013 şi care ar urma să investigheze în jur de 100 de persoane din interiorul Venezuelei, potrivit a două persoane care au date şi cunoştinţe despre operaţiune, care au vorbit sub protecţia anonimatului pentru a discuta detalii legate de aplicarea legii.

Autorizând transferuri bancare, altfel ilicite, prin intermediul unor companii fantomă şi conturi bancare cu sediul în SUA, DEA a urmărit demascarea traficanţilor de droguri columbieni şi a oficialilor corupţi care se foloseau de sistemul de schimb valutar strict controlat din Venezuela pentru a spăla câştiguri ilicite. Dar, în timp, a extins aria de acţiune, vizând familia şi aliaţii de top ai lui Maduro, deşi preşedintele avea să fie pus sub acuzare în altă parte, de către Procuratura SUA din Manhattan, pentru acuzaţii de trafic de droguri.

Niciuna dintre acuzaţiile împotriva venezuelenilor, fie înainte, fie după memoriul din 2018, nu a făcut vreo menţiune despre spionajul american. Iar „pentru a limita sau a atenua expunerea activităţilor unilaterale”, documentul îi sfătuia pe oficialii DEA să îşi protejeze informatorii şi să reducă întâlnirile în persoană cu ţintele.

Nu este clar dacă „Money Badger” este încă în curs de desfăşurare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici