Aproximativ 300 de persoane evacuate vor putea reveni acasă pe 1 aprilie, în zona Fukushima

Japonia va anula ordinul de excludere impus asupra unei zone din apropierea centralei nucleare Fukushima, permiţând astfel persoanelor evacuate să revină acasă, au anunţat autorităţile japoneze luni.

110 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 300 de persoane evacuate vor putea reveni acasă pe 1 aprilie, în zona Fukushima

Aproximativ 300 de persoane evacuate vor putea reveni acasă pe 1 aprilie, în zona Fukushima

"Anularea ordinului de evacuare va intra în vigoare la 1 aprilie şi va viza 300 de persoane" care au case la Tamura, un oraş situat la aproximativ 20 de kilometri vest de centrala accidentată, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul cabinetului premierului.

În următorii doi ani, până la 30.000 de persoane vor fi autorizate să se întoarcă la locuinţe, pe care le-au abandonat din cauza nivelului puternic de radiaţii emanate de instalaţia devastată, a adăugat acest oficial.

Însă foştii rezidenţi din zonele evacuate sunt divizaţi în privinţa oportunităţii de a se întoarce sau nu acasă, unii temându-se pentru sănătatea lor, din cauza nivelului radiaţiilor reziduale înregistrate în continuare în regiune.

În virtutea directivelor guvernamentale, zone din apropierea Centralei Fukushima Daiichi pot să fie declarate locuibile, din nou, în cazul în care o persoană este expusă în această zonă unei doze radioactive mai mici de 20 de milisieverţi pe an. În mod oficial, autorităţile ar vrea ca lucrările de decontaminare să reducă acest nivel la un milisievert pe an.

Comisia Internaţională pentru Protecţie Radiologică (CIPR) recomandă o expunere medie de un milisievert pe an, dar apreciază că la un nivel de până la 100 de milisieverţi pe an nu există o creştere importantă a riscului de cancer la persoanele vizate.

O radiografie efectuată într-un spital expune pacientul unui nivel de 10 milisieverţi, potrivit Institutului Naţional japonez pentru Ştiinţe Radiologice.

Oficialul guvernamental a precizat că odată anulat ordinul de excludere, persoanele care au părărsit zona vor fi libere să revină sau nu.

Indiferent de opţiune, "despăgubirile legate de prăbuşirea valorii proprietăţii şi şomaj în zonă vor continua să le fie plătite" de către Guvern şi TEPCO, operatorul centralei.

El a adăugat că, în schimb, suma de 100.000 de yeni pe lună (715 euro) plătită ca indemnizaţie pentru prejudiciul moral nu va mai fi acordată persoanelor care vor decide să revină acasă.

După aproape trei ani de la cutremurul urmat de un tsunami care a provocat accidentul nuclear la Fukushima, în nord-estul Japoniei, aproximativ 100.000 de persoane originare din regiunea devastată nu s-au întors acasă, potrivit Agenţiei pentru reconstrucţie. Cutremurul, urmat de tsunami, s-a soldat cu peste 18.000 de morţi şi a antrenat o catastrofă nucleară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici